Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat oficial ca Rusia va emita prima sa criptomoneda, numita "CriptoRubla" in cadrul unei intalniri cu usile inchise, la Moscova, anuntaCointelegraphcare citeaza surse locale. Informatia a fost facuta publica de ministrul rus al comunicatiilor, Nikolay Nikiforov.

Rubla ruseascaFoto: Captura YouTube

Potrivit oficialului rus, cripto-moneda nu poate fi exploatata si va fi emisa, controlata si mentinuta numai de catre autoritati. "CriptoRublele" pot fi schimbate cu ruble normale in orice moment, dar daca detinatorul nu poate explica de unde provin "CriptoRublele", acesta risca o taxa de 13%. Aceeasi taxa se va aplica oricarei diferente castigate intre pretul cumpararii monedei si pretul vanzarii.

Chiar daca anuntul indica faptul ca Rusia va intra in lumea monedelor virtuale, acest lucru nu inseamna ca tara va legaliza monedele Bitcoin sau orice alta moneda virtuala descentralizata. Dimpotriva, Putin a cerut recent interzicerea completa a tuturor valutelor virtuale pe teritoriul Rusiei.

Declaratia lui Putin pare sa contrazica comentariile anterioare ale altor ministri care pareau pro-criptomonede numai daca ar fi existat si reguli. Odata cu emiterea "CriptoRublei", contradictia pare ca a fost clarificata.