Schimburile comerciale dintre China si Coreea de Nord au scazut brusc in septembrie dupa ce ONU a impus noi sanctiuni menite sa-l impiedice pe liderul nord-coreean Kim Jong Un sa dezvolte programul de rachete si arme nucleare, anuntaBloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Exporturile catre Coreea de Nord au scazut cu aprope sapte procente in ultima luna in comparatie cu anul trecut, in timp ce importurile au scazut cu circa 38 de procente. Deficitul Coreei de Nord cu China s-a triplat in primele noua luni ale anului si a ajuns la peste un miliard de dolari, potrivit purtatorului de cuvant al administratiei vamale chineze, Huang Songping.

Dupa ce a obtinut sprijinul Chinei, ONU a convenit sa impuna doua runde de sanctiuni impotriva Coreei de Nord de la inceputul lunii august, ce vizeaza interzicerea exporturilor de fier, carbune, plumb, fructe de mare, textile si restrictioneaza importurile de petrol. ONU a intensificat sanctiunile dupa ce Phenianul a lansat o racheta in directia Japoniei la sfarsitul lunii august si a realizat in septembrie al saselea si cel mai puernic test nuclear al sau.

Comerciantii chinezi din orasul Dandong de la granita cu Coreea de Nord au declarat ca au inceput sa simta efectul sanctiunilor impuse de autoritati cu o determinare fara precedent, scrieWashington Post. Cu toate acestea, unii comercianti reusesc sa isi vanda produsele ilegal peste granita.

Aproximativ 90% din comertul Coreei de Nord inregistrat in 2016 este cu China, principalul aliat, potrivit documentelor oficiale. Beijingul se afla sub presiunea Statelor Unite si a altor tari de a arata ca respecta sanctiunile ONU menite sa opreasca programul nuclear al liderului nord-coreean.

Desi exporturile din Coreea de Nord s-au diminuat prin canalele oficiale, exista dovezi ca tara face contrabanda catre si din China. Nord-coreenii folosesc barci, masini, camioane si mai multe linii feroviare pentru a transporta totul de la fructe de mare la combustibili si telefoane mobile peste granita.

Agentia vamala chineza a anuntat ca va publica detaliile comertului sau cu Coreea de Nord, in privinta unor produse specifice, pe 23 octombrie.

Donald Trump si-a anuntat intentia de a vizita in noiembrie China, Japonia si Coreea de Sud. Aceasta va fi prima deplasare a presedintelui american in Asia, transmite AFP.