Liderul catalan Carles Puigdemont a facut un apel la calm, duminica, la mai putin de 24 de ore inainte de expirarea ultimatumului dat de Guvernul spaniol pentru a clarifica daca a declarat sau nu independenta Cataloniei, relateaza News.ro citand Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu si Guvernul catalan vrem sa ne reiteram angajamentul pentru pace si liniste, precum si pentru democratie, ceea ce ne inspira in deciziile pe care trebuie sa le luam. In aceste ore dificile de speranta in Catalonia, sa avem o atitudine categorica impotriva violentei, pentru speranta, liniste si respect", a afirmat Puigdemont, duminica, la Barcelona.

El nu a precizat ce raspuns va da Madridului, insa postul TV-3 sustine ca nu va fi un raspuns simplu: "da" sau "nu", ci unul mai elaborat.

Sambata, ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, spunea pentru postul de radio Cope ca Puigdemont ar trebui sa dea un raspuns clar, "da" sau "nu", care sa nu lase loc de interpretari.

La 1 octombrie a avut loc un referendum de autodeterminare, in pofida interzicerii lui de catre justitie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot fi verificate in lipsa unei comisii electorale independente -, tabara "da" a obtinut o victorie cu 90% din voturile exprimate, in conditiile unei participari la consultare de 43%.

Carles Puigdemont s-a angajat sa proclame independenta in cazul in care invinge tabara "da", insa marti, intr-o declaratie ambigua in Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamari, in asteptarea unei medieri internationale in conflictul cu Madridul.

Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a respins in mod sistematic aceasta ipoteza si i-a dat miercuri doua ultimatumuri lui Carles Puigdemont sa clarifice daca a declarat sau nu independenta Cataloniei.

Carles Puigdemont are ultimatum pana luni sa raspunda, altfel Guvernul central ar putea, incepand din 19 octombrie, sa aplice articolul 155 al Constitutiei, care ii permite sa preia in mod direct competentele Guvernului regional sau chiar sa-i suspende autonomia.

Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu 7,5 milioane de locuitori, este profund impartita intre sustinatorii si adversarii independentei, insa majoritatea catalanilor ar vrea sa transeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuza.

Potrivit legislatiei spaniole, numai autoritatile centrale pot organiza consultari pe tema suveranitatii, in care sa se exprime toti spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.