Papa Francisc a proclamat duminica, intr-o ceremonie in piata Sf. Petru din Vatican, 35 de noi sfinti, intre care 30 de martiri ucisi in Brazilia in secolul al 17-lea de catre olandezi calvinisti si trei adolescenti mexicani ucisi in secolul al 16-lea, reflectii ale istoriei sangeroase a evanghelizarii Americii Latine, informeaza France Presse, citata deAgerpres.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

Evanghelizarea in statul brazilian Rio Grande a inceput in 1597 cu misionari iezuiti si preoti veniti din regatul catolic al Portugaliei. Dar in deceniile urmatoare, sosirea olandezilor calvinisti a fost insotita de persecutii impotriva catolicilor.

Preotii Andre Soveral si Ambrosio Francisco Ferro si 28 de insotitori ai lor laici, deveniti sfinti duminica, au fost primii martiri din Brazilia, ucisi de soldati olandezi si indieni in doua masacre, in 1645, la Cunhass si Uruacu.

Acesti martiri, barbati, femei si copii (beatificati in anul 2000 de Ioan Paul al II-lea) au avut morti ingrozitoare, dupa torturi si mutilari, potrivit istoricilor.

Noii sfinti mexicani, Cristobal, Antonio si Juan, adolescenti ucisi din cauza credintei lor intre 1527 si 1529 au primit invataturi de la primii misionari franciscani sositi din Spania.

Tot duminica au devenit sfinti si un italian si un spaniol care nu au fost martiri. Este vorba de Faustino Miguez (1831-1925), nascut in Galitia, care si-a dedicat viata predarii si studierii plantelor terapeutice, elaborand remedii care sunt utilizate si astazi. Acest preot, care a fost si profesor, a fondat un institut pentru educarea fetelor tinere.

Italianul Luca Antonio Falcone (1669-1724), care dupa unele indoieli in timpul noviciatului s-a calugarit devenind capucinul Angelo Acri, a fost un preot care a calatorit toata viata in sudul Italiei. Fusese beatificat in 1825.