Presedintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat pentru presa rusa ca va bloca initiativa de schimbare in Constitutie a denumirii limbii de stat din "moldoveneasca" in "romana", transmite IPN, citata deRadio Chisinau.

Igor DodonFoto: Publika.md

"Nu este exclus ca procedura va fi lansata. Socialistii si presedintele nu o vor sustine categoric. Voi bloca initiativa de modificare a denumirii limbii de stat", a spus Igor Dodon.

Seful statului a explicat ca, potrivit procedurii, Curtea Constitutionala are la dispozitie sase luni ca sa se expuna asupra acestei chestiuni.

"Sper ca in Parlament nu vor fi acumulate 67 de voturi. Si chiar daca vor vota, eu nu voi promulga legea. Limba noastra de stat este moldoveneasca. Asa a fost, este si va fi", a adaugat Igor Dodon.

O treime dintre deputatii de la Chisinau au semnat initiativa de modificare a art. 13 din Constitutia Republicii Moldova astfel incat limba moldoveneasca, stipulata ca limba de stat, sa fie redenumita in limba roman. Propunerea este initiata de 34 dintre cei 101 deputati.

Initiativa a fost lansata de fractiunea PLDM si a fost semnata de deputatii liberal-democrati, de fostii lor colegi care in prezent fac parte din grupul popular-european sau au aderat la fractiunea PDM, precum si de parlamentarii liberali.