Austria a anuntat vineri ca pregateste depunerea unei plangeri la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) impotriva aprobarii date de Bruxelles pentru construirea a doua noi reactoare nucleare in Ungaria, in mare parte finantate de Rusia, transmite AFP.

Aprobarea data in martie de Comisia Europeana pentru proiectul de extindere a centralei de la Paks 'nu este acceptabila', a indicat guvernul austriac intr-un comunicat, potrivit Agerpres. Viena a precizat ca asteapta publicarea deciziei pentru a depune o plangere ale carei 'detalii juridice sunt actualmente in studiu'.

Proiectul de extindere a centralei nucleare de la Paks, in apropiere de Budapesta, se ridica la 12,5 miliarde de euro si ar urma sa fie finantat in proportie de 80% printr-un credit acordat Ungariei de catre Rusia.

Austria se opune acestui proiect din motive 'care nu tin numai de securitate, ci si pentru ca el nu se justifica nici din punctul de vedere al politicii energetice, nici din punct de vedere economic'', a subliniat cancelarul austriac, social-democratul Christian Kern.

Bruxelles-ul nu s-a opus acestui proiect, considerand ca 'valoarea ajutorului rus este limitata si proportionala cu obiectivele urmarite'. Aceasta investitie rusa este considerata 'un ajutor de stat', dar guvernul ungar 'si-a luat angajamente substantiale pentru a limita potentialele distorsiuni ale concurentei', a explicat executivul comunitar.

In ianuarie 2014, Budapesta si Moscova au semnat un acord controversat care acorda companiei ruse Rosatom construirea a doua noi reactoare nucleare, numite 'Paks II'. Detaliile contractului sunt confidentiale pentru o perioada de 30 de ani.

Noile reactoare ar urma sa le inlocuiasca pe cele patru existente la Paks, construite in anii '80 si care asigura jumatate din productia de energie electrica in Ungaria.