Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vineri ca tara sa se va retrage din acordul nuclear incheiat in 2015 cu marile puteri, daca respectiva intelegere nu este in interesul national, scrie Reuters, citata de Agerpres.

Rouhani a reactionat astfel la noua strategie a SUA in privinta Iranului, anuntata la Washington de presedintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat ca Iranul respecta acordul conform caruia beneficiaza de ridicarea unor sanctiuni, in schimbul sistarii programului de inarmare nucleara.

Trump a afirmat ca poate retrage oricand Statele Unite din acord. Rouhani a sustinut ca "niciun presedinte nu poate revoca un acord international" si a insistat ca "Iranul va continua sa isi onoreze angajamentele".

Presedintele american insista asupra renegocierii acordului, idee respinsa atat de Uniunea Europeana, prin reprezentantul sau pentru politica externa, Federica Mogherini, cat si de Franta, Germania, Regatul Unit si Rusia. Rouhani a subliniat, la randul sau, ca "acordul va ramane intact si nu i se va adauga sau sterge niciun articol sau paragraf".

Pozitia presedintelui iranian a fost reluata si de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, intr-o scrisoare catre secretarul general al organizatiei, Antonio Guterres, citata de DPA. Diplomatul acuza SUA ca "au incalcat atat spiritul, cat si litera" acordului denumit oficial Planul Comun si Cuprinzator de Actiune, semnat in 2015 de cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit si Franta) si de Germania. Iranul "nu va fi primul care se va retrage din acord, dar daca drepturile si interesele sale nu sunt respectate, va inceta implementarea tuturor angajamentelor si isi va relua programul nuclear pasnic fara nicio restrictie", a scris Khosroo.