Presedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic Theresa May au publicat vineri o declaratie comuna in care avertizeaza Statele Unite sa nu ia decizii unilaterale care ar putea afecta acordul nuclear cu Iranul, informeaza Reuters.

Dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat o strategie mai dura fata de Iran si a amenintat ca poate retrage oricand SUA din acord, cei trei lideri europeni au declarat: "Incurajam Administratia si Congresul SUA sa ia in considerare implicatiile pentru securitatea SUA si a aliatilor lor inainte de a face orice pasi care ar putea submina JCPOA, cum ar fi impunerea din nou a sanctiunilor impotriva Iranului ridicate conform acordului". JCPOA este Planul Comun si Cuprinzator de Actiune semnat in 2015 de cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit si Franta) si de Germania, pentru a ingheta programul nuclear militar al Iranului, scrie Agerpres.

Macron, Merkel si May au comunicat insa ca impartasesc ingrijorarea lui Trump fata de programul iranian de inarmare cu rachete si fata de rolul destabilizator jucat de Iran in Orientul Mijlociu si ca vor colabora cu Washingtonul in fata acestor probleme.

Federica Mogherini, inalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate, a reactionat la discursul de vineri al lui Trump pe tema acordului aratand ca acesta nu poate fi renegociat. Comunitatea internationala nu poate anula un acord care functioneaza, a insistat ea.

Ministerul rus de externe a comentat pozitia presedintelui american - care a refuzat sa certifice respectarea acordului nuclear de catre regimul de la Teheran - insistand ca in diplomatia internationala nu este loc pentru retorica amenintatoare si agresiva, care este sortita esecului. Rusia, care are drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, a facut cunoscut ca nu poate fi vorba despre o reluare a sanctiunilor Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Iranului. Arabia Saudita si Israelul au salutat noua strategie americana. Guvernul de la Riyadh a calificat orientarea anuntata de Trump drept "hotarata" si a sustinut ca ridicarea sanctiunilor a permis Iranului sa isi dezvolte rachetele si sa isi intensifice sprijinul pentru grupari militante cum ar fi Hezbollah din Liban sau houthi din Yemen. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, intr-o declaratie video, ca "Presedintele Trump tocmai a creat ocazia de a revizui acest acord rau, de a respinge agresiunea Iranului si de a raspunde la sprijinul criminal pentru terorism".

Printr-un purtator de cuvant, ministerul de externe de la Teheran a respins alegatiile lui Donald Trump, conform carora programul iranian de dezvoltare a rachetelor reprezinta o amenintare pe plan mondial. "Iranul isi va continua cinstit si isi va consolida capacitatile defensive si de securitate", a declarat Bahram Qasemi, insistand ca guvernul iranian nu va tine cont decat de securitate si de interesul national. El a avertizat ca Iranul va reactiona ferm la orice actiune impotriva fortelor sale armate, inclusiv a Gardienilor Revolutiei. Conform noii strategii a presedintelui american, acestia pot fi supusi unor sanctiuni individuale din partea Departamentului Trezoreriei Statelor Unite.