Norvegia a declarat vineri ca intentioneaza sa trimita un batalion de blindate langa frontiera sa din zona arctica pe care o are cu Federatia Rusa si sa cumpere mai multe tancuri si piese de artilerie ca raspuns la amenintarile in crestere la adresa securitatii sale, scrie Reuters.

Cu toate acestea, ministrul norvegian al apararii, Ine Eriksen Soereide, nu a mentionat Rusia atunci cand a descris planul de aparare al guvernului sau minoritar si nici nu a sustinut ca vede o amenintare curenta specifica, relateaza Agerpres.

Insa acest membru al NATO si alte tari vecine sunt tot mai ingrijorate de ambitiile Moscovei, in special dupa anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, in 2014, si manevrele navale si aeriene ruse in regiune.

"Situatia securitara a devenit mai schimbatoare si mai putin predictibila. Aceasta are consecinte asupra felului in care ne organizam armata", a declarat Soereide in fata jurnalistilor.

Planurile prevad ca o unitate de blindate sa stationeze in fostul district Porsanger, in nordul indepartat, la capatul unui lung fiord care duce spre Marea Barentz, ce se invecineaza si cu Rusia.

Sunt de asemenea prevazute mai multe investitii in tancuri, artilerie si arme de precizie cu raza lunga de actiune pentru bazele din aceasi zona si in alte locatii mai la sud, alaturi de o majorare a stagiului militar obligatoriu de la 12 la 16 luni.

"Trebuie sa fim capabili sa aparam toate teritoriile tarii noastre. Acesta este un semnal clar ca avem o responsabilitate speciala in nord", a mai spus Soereide.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a putut fi contactata deocamdata pentru un comentariu, noteaza Reuters.

Guvernul minoritar al Norvegiei va trebui sa primeasca sustinerea altor partide pentru a trece propunerile prin parlament, insa exista un consens cu privire la consolidarea apararii in nordul arctic.

In iunie, Rusia a declarat ca decizia Norvegiei de a extinde prezenta marinei SUA pe teritoriul sau va afecta relatiile bilaterale ruso-norvegiene si ar putea duce la o escaladare a tensiunilor pe flancul nordic al NATO.