Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat vineri pentru "reinnoirea" relatiilor cu "marea Rusie", tara cu care relatiile s-au racit considerabil dupa criza ucraineana si asprele sanctiuni economice impuse de europeni, scrie AFP.

JunckerFoto: Hotnews

"Crede cineva ca ne putem gandi la viitorul Europei fara a avea in vedere marea Rusie?", a spus Juncker, intr-un discurs sustinut in fata studentilor universitatii din Luxemburg.

Rusia este "primul nostru cel mai mare vecin, cu care, intr-un anumite fel - si fara a uita conflictele care exista - trebuie sa reinnoim" legaturile, a spus acesta.

"Teritoriul UE este de 5,5 milioane kilometri patrati", este foarte mic, a insistat Juncker, care a reamintit ca "doar Rusia are 17,5 milioane de kilometri patrati".

Dintre cele 44 de tari ale continentului european, 27 s-au nascut dupa caderea Zidului Berlinului, a aratat acesta, "cu toate conflictele inca necontrolate, unele inghetate, pe care le-a antrenat", referindu-se la criza ucraineana, dar si la tensiunile din teritoriile separatiste sustinute de Moscova in Moldova si Georgia.

Relatiile dintre Bruxelles si Moscova s-au degradat puternic dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in martie 2014.

Dezacordurile s-au agravat si mai mult dupa interventia armatei ruse pentru a sustine regimul lui Bashar al-Assad in Siria.

Dar europenii "nu sunt stapanii lumii", a pledat Juncker, aratand ca UE se va confrunta cu un declin demografic si economic in anii viitori.

"In cativa ani", UE va reprezenta doar 15% din bogatia mondiala, fata de un sfert, in prezent, si "nicio tara europeana nu va avea mai mult de 1% din populatia mondiala si nu va mai fi membra a G7 in 25 de ani", a avertizat el.

"Se vede cu usurinta ca singura rezolvare, singura iesire care poate exista pentru Europa este integrarea europeana", a mai spus Juncker.