Casa lui Pablo Picasso de pe Riviera franceza, in care ultima sa sotie s-a impuscat, se estimeaza ca va fi vanduta pentru 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari) joi, la o licitatie organizata la Grasse, scrie News.ro, citand France24.com. Artistul si-a petrecut ultimii ani din viata in aceasta vila de la Mougins, in apropiere de Cannes. El a murit aici in aprilie 1973, dupa 12 ani de cand s-a mutat aici cu Jacqueline Rocque, a doua sotie si muza sa.

Rocque, pe care Picasso a pictat-o de mai mult de 400 de ori, s-a sinucis in casa de la Mediterana in 1986.

Fiica ei, Catherine Hutin-Blay, mostenitoarea resedintei, a vandut proprietatea unui olandez, care a redenumit-o "Cavern of the Minotaur", dupa obsesia pictorului pentru bestia mitica.

Inainte de a cumpara Picasso aceasta casa, ea a apartinut familiei anglo-irlandeza Guinness. Prim-ministrul britanic Winston Churchill era un vizitator frecvent.

Proprietarul olandez a avut probleme financiare dupa ce a facut o serie de imbunatatiri vilei, care dateaza din secolul XVIII si care are trei hectare de teren.

Maxime Van Rolleghem, un avocat al creditorilor fostului proprietar, Achmea Bank, a spus ca vila a fost "o afacere". "Multe vile luxoase de pe Coasta de Azur valoreaza mult mai mult decat aceasta".

Ela spus ca fostul proprietar ar fi vrut 170 de milioane de euro pentru ea dupa extindere. El i-a adaugat piscina, garaje si teren de tenis. Insa a ramas fara bani.

"Acest gen de casa nu se vinde ca un borcan de Nutella", a adaugat Van Rolleghem.

Din vremea lui Picasso o singura camera a ramas neschimbata, atelierul sau, care inca pastreaza urme de vopsea lasate de artist, potrivit agentului imobiliar Michael Zingraf. "Nicio lucrare de-a sa nu a ramas in casa", a adaugat el.

Pablo Picasso (1881-1973) a fost una dintre cele mai puternice personalitati culturale ale lumii, un geniu al secolului al XX-lea, pictor, sculptor, gravor, ceramist. A studiat artele frumoase la Academia din San Fernando, una dintre cele mai cunoscute scoli de arta spaniole. Tabloul "Domnisoarele din Avignon" marcheaza inceputul perioadei cubiste.