Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a incercat sa convinga Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ca noua lege a educatiei, care restrictioneaza invatamantul in limbile minoritatilor, este, de fapt, in interesul copiilor. El spune ca valul de critici politizeaza nejustificat o lege care respecta toate normele democratice, potrivitstiri.tvr.ro.

Petro PorosenkoFoto: AGERPRES

Singurul parlamentar care a ridicat problema controversatei legi in plenul Consiliului Europei a fost Attila Korodi, de la UDMR, grupul popular-europenilor. El l-a intrebat pe Porosenko de ce a promulgat legea, desi a fost criticata de tarile vecine si de institutii europene si internationale.

In replica, Porosenko afirma ca studiul exclusiv in limba materna dauneaza copiilor pentru ca, mai tarziu, nu se pot descurca in societate, nestiind bine ucraineana. Ideea este sa fie bilingvi, chiar trilingvi, a spus presedintele si s-a dat pe el insusi de exemplu: vorbeste cateva limbi straine pentru ca a trait printre minoritati. Petro Porosenko: "M-am nascut la Bolgrad, in sudul regiunii Odesa, centrul minoritatii bulgare din Ucraina. Si vorbesc bulgara. Apoi m-am mutat intr-un oras unde locuieste minoritatea romana. (...) Inteleg limba romana".