Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a respins miercuri la Strasbourg ideea unei reglementari a chestiunii anexarii Crimeii prin "compensatii" din partea Rusiei, asa cum propusese cu o zi in urma omologul sau ceh Milos Zeman, scrie AFP.

Milos ZemanFoto: Agerpres

"Resping ferm propuneri privind 'faptul implinit' care ar fi (anexarea) Crimeii", a declarat Poroshenko, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, reunita la Strasbourg pentru sesiunea de toamna.

Consiliul Europei "nu a fost inventat (...) pentru apeluri de a schimba un teritoriu pentru bani, petrol sau gaz", a spus acesta. "A fost inventat pentru a prezerva valorile si principiile noastre fundamentale si - cel mai important - pentru a le apara atunci cand e necesar", a adaugat el.

"Doar prin respectarea suveranitatii si a integritatii teritoriale al Ucrainei vom putea ajunge la pace si stabilitate in Europa", a subliniat Poroshenko, fara a-l cita in mod specific pe omologul sau ceh.

Milos Zeman, criticat in tara sa pentru orientarea pro-rusa in dosarul ucrainean, a evocat cu o zi in urma chestiunea ucraineana, cu ocazia unui discurs sustinut in acelasi loc.

"Daca am incerca sa redam Crimeea Ucrainei, am avea un razboi in Europa. Vrem sa ne asumam acest risc? Crimeea a fost anexata, nu exista nicio indoiala, e un fapt implinit", a spus Zeman.

"Daca exista un dialog intre Rusia si Ucraina, cred - si nu e decat opinia mea personala - ca ar putea exista o compensatie pentru Crimeea, sub forma financiara, sau sub forma de gaz sau petrol", a adaugat el.

Crimeea a fost anexata de Moscova in martie 2014 dupa ocuparea peninsulei de trupe rusesti si un referendum calificat drept ilegal de Kiev si de tarile occidentale. Aceasta anexare a atras o serie de sanctiuni europene si americane impotriva Rusiei, care sunt in vigoare si astazi.