Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat miercuri ca i-a dat cinci zile liderului separatist catalan Carles Puigdemont pentru a clarifica daca a declarat sau nu independenta Cataloniei, scrie AFP.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

In cazul in ca Puigdemont confirma ca a declarat independenta regiunii sale pana luni la ora 10,00 (08,00 GMT) sau nu raspunde, guvernul ii va acorda un interval suplimentar pana joi, 19 octombrie, la ora 10,00, pentru a face pasul inapoi inainte de a activa articolul 155 care permite suspendarea autonomiei Cataloniei, a afirmat Rajoy, in fata deputatilor spanioli.

Seful guvernului de la Madrid a subliniat ca este "foarte important ca Puigdemont sa limpezeasca pentru restul spaniolilor daca a declarat ieri independenta sau nu".

Intr-o sedinta confuza care a avut loc marti in Parlamentul din Catalonia, "a fost anuntata o declaratie unilaterala a independentei care ulterior a fost suspendata dar mai tarziu a fost semnata", a rezumat, sarcastic, liderul partidului socialist, Pedro Sanchez.

Acesta a calificat sedinta de marti drept o "ceremonie a absursului".