Ministrul demisionar al Finantelor olandeze, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat miercuri ca se retrage din viata politica, dupa ce la inceputul acestei saptamani isi anuntase si retragerea de la presedintia Eurogrupului, in ianuarie, scrie AFP.

Jeroen DijsselbloemFoto:

"Parasesc politica olandeza", a spus laburistul, intr-o scrisoare adresata presedintelui camerei inferioare a Parlamentului, afirmand ca nu mai are nici "forta" si nici "flacara" de care partidul sau are nevoie pentru a incarna opozitia.

Acesta isi anuntase luni plecarea de la presedintia Eurogrup in ianuarie, lasand vacant unul dintre cele mai importante posturi din zona euro.

Dijsselbloem conduce din 2013 reuniunile ministrilor de Finante din zona euro, dar urmeaza sa piarda postul de ministru, dupa rezultatul obtinut de partidul sau la parlamentarele din martie.

Laburistii (PvdA), a doua forta in actualul Parlament, a suferit o infrangere fara precedent, trecand de la 38 la 9 deputati.

"Partidul meu trebuie sa mearga inainte (...) Am ajuns acum la concluzioa ca in acest rol, la acest stadiu, nu mai am forta" necesara, a explicat el.

Cele patru partide olandeze angajate in cele mai lungi negocieri din istoria tarii pentru a forma un guvern au anuntat marti un acord "ambitios si echilibrat", la sapte luni de la alegeri.