Un militant "antifascist" elvetian, Joachim Landwehr, a fost condamnat miercuri, in contumacie, la 7 ani de inchisoare dupa ce a lansat o racheta de semnalizare in interiorul unei masini a politiei, la Paris, in mai 2016, anunta AFP.

Masina de politie incendiataFoto: Captura YouTube

Alte sase persoane implicate in acest atac, in marja unei manifestatii, au primit pedepse cu inchisoarea.

Antonin Bernanos, un student francez de 23 de ani, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare dintre care trei cu executare pentru "violente agravate".

In fata tribunalului, protestau mai multi simpatizanti ai persoanelor condamnate.

Cei circa 40 de protestatari, masati in exteriorul salii de judecata, au fost rapid evacuati de jandarmii aproape la fel de numerosi, in strigate precum "Toata lumea uraste justitia". In fata Palatului de Justitie din Paris se afla un dispozitiv de siguranta aproape niciodata vazut.

Tribunalul a ordonat mentinerea in detentie a transgenderului american Kara Brault si a lui Ari Rustenholz, condamanati la 4 si, respectiv, 5 ani de inchisoare. Cei doi au spart geamurile masinii.

Nicolas Fensch, care a lovit un politist cu o bara de fier, imagini devenite virale pe internet, nu se va intoarce in inchisoare. Barbatul de 40 de ani, care a primit 5 ani de inchisoare, dintre care jumatate cu spendare, si-a ispasit pedeapsa in arest preventiv.

O incertitudine ramane insa ceea ce priveste inchiderea celui mai vizibil inculpat, francezul Antonin Bernanos, militant "antifascist" care a devenit o figura reprezentativa pentru miscarea de extrema stanga.

Acesta a fost acuzat ca a lovit cu pumnul politistul care se afla in masina, inainte de a sparge geamul masinii.

Vorbind despre o "scena de gherila urbana" si de "riscul de repetare", presedintele tribunalului l-a condamnat pe studentul de 23 de ani la trei ani de inchisoare cu executare (cinci in total, dintre care doi cu suspendare), dar fara mandat de aducere, respectiv fara detentie imediata.

Urmasul scriitorului George Bernanos a facut deja zece luni de arest preventiv. Ar mai avea de efectuat 26 de luni de inchisoare.