Sase avioane militare, intre care doua bombardiere grele ale Statelor Unite, au survolat marti Peninsula Coreeana, efectuand o simulare de tragere, in cel mai recent exercitiu de forta fata de Coreea de Nord, transmite EFE citata de Agerpres.

Fortele Aeriene din Pacific ale SUA (PACAF) au precizat ca doua bombardiere strategice B-1B au zburat deasupra apelor din largul coastei de est a peninsulei. Acestora li s-au alaturat doua avioane de lupta F-15K ale Coreei de Sud si alte doua avioane F-15 ale Japoniei.

"A zbura si a ne antrena pe timp de noapte cu aliatii nostri, de o maniera sigura si eficienta, reprezinta o importanta capacitate comuna a SUA, Japoniei si Coreei de Sud, imbunatatind abilitatea tactica a aviatorilor fiecarei natiuni", a spus Patrick Applegate, de la Centrul de Operatiuni Aeriene 613 al SUA.

"Aceasta este o demonstratie clara a capacitatii noastre de a realiza operatiuni fara intrerupere cu toti aliatii nostri, in orice moment si in orice loc", a adaugat acesta.

Misiunea a fost efectuata marti noaptea. Phenianul a marcat 72 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor din Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord) si nu a raspuns la exercitiile militare.

Tot marti, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost informat de echipa sa de securitate nationala asupra "unei serii de optiuni" de raspuns la amenintarile Coreei de Nord, in fata unei eventuale agresiuni.

Dupa cum a informat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, la intalnirea cu presedintele american au luat parte secretarul Apararii, James Mattis, si seful Statului Major Interarme, Joseph Dunford.

"Reuniunea de informare si discutia s-au axat pe o serie de optiuni de raspuns la orice forma de agresiune a Coreei de Nord sau, daca ar fi necesar, pentru a impiedica o amenintare a Coreei de Nord cu arme nucleare la adresa Statelor Unite si a aliatilor lor", a aratat Sanders.

La finalul saptamanii, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a promis ca va continua dezvoltarea "valorosului" sau program nuclear pentru a face fata amenintarilor SUA, iar presedintele american, Donald Trump, a spus ca "va merge un singur lucru" in privinta Phenianului.