Sefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetateni, in opozitie) in Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denuntat marti seara declaratia presedintelui separatist Carles Puigdemont potrivit careia el are un mandat sa declare independenta regiunii fata de Spania drept "o lovitura de stat" si a subliniat ca aceasta nu este sutinuta de Europa, relateaza news.ro care citeaza The Associated Press.

Arrimadas a subliniat ca majoritatea catalanilor simt ca sunt catalani, spanioli si europeni si ca nu le vor permite oficialilor regionali "sa le zdrobeasca inima".

Puigdemont a declarat ca o victorie zdrobitoare in contestatul referendum de independenta de la 1 octombrie ii da Guvernului sau mandat sa puna in aplicare o veche dorinta de rupere a relatiilor vechi de secule cu Spania.

Mai putin de jumatate din alegatorii cu drept de vot si-au exprimat optiunea in aceasta consultare.

Presedintele separatist catalan Carles Puigdemont a propus marti, in acest discurs, suspendarea unei ipoteteice declatii de independenta, in vederea unui dialog, fara sa stabileasca un termen in acest sens.

El a indemnat sa se acorde timp unui dialog si a indemnat Guvernul spaniol sa accepte o mediere in criza politica.

"Guvernul catalan si cu mine propunem ca parlamentul sa suspende efectele unei declaratii de independenta, pentru a putea intreprinde, in zilele urmatoare, un dialog", a declarat el, fara sa fi declarat in prealabil, cu adevarat, aceasta independenta.