Comisia parlamentara de ancheta privind atentatele din martie 2016 din Bruxelles acuza islamul "salafisto-wahhabit" predicat la Marea Moschee din capitala si recomanda guvernului sa desfiinteze conventia privind folosirea acestui lacas de cult, potrivit unui document a carui copie a fost obtinuta marti de AFP.

Marea Moschee din BruxellesFoto: Wikipedia

Raportul complet privind lucrarile acestei comisii, formata dupa atentatele jihadiste din 22 martie 2016 (32 de morti), este asteptat pana la finalul acestei luni, a precizat presedintele comisiei, Patrick Dewael.

Aceasta recomandare privind Marea moschee din Bruxelles figureaza in capitolul consacrat "radicalizarii" si care analizeaza in special legaturile cu Arabia Saudita.

La o saptamana dupa anuntul interdictiei unui sejur pentru marele imam al moscheii, in acest document sunt formulate o serie de acuzatii legate de "salafo-wahhabismul" predicat in Marea Moschee, un loc emblematic al islamului din Belgia, si care contine "un ansamblu de fermenti sau catalizatori care ar putea juca un rol foarte semnificativ in radicalizarea violenta".

Parlamentarii estimeaza ca aceasta conceptie a islamului reprezinta un vector de polarizare si ca in acest lacas de cult sunt difuzate "idei si concepte care pot fi in contradictie cu valorile si principiile garantate de Conventia europeana pentru drepturile omului si Constitutie".

Analiza finantarilor conduc la "legaturi banesti cu Liga islamica mondiala care este o organizatie insufletita de obiectivul public de islamizare a lumii si ale carei legaturi cu Arabia Saudita si salafo-wahhabismul sunt evidente".

In consecinta, se arata in acest document de lucru, "comisia recomanda ca statul, aplicand articolul 14 al conventiei din 13 iunie 1969 (care acorda acest lacas actualilor gestionari pentru 99 de ani) sa ii puna capat in calitate de cauza de utilitate publica".