Donald Trump nu le-a intins prea mult timp mana democratilor, in domeniul imigratiei, in contextul in care Casa Alba a prezentat o lista cu prioritati care indeparteaza perspectiva unui compromis cu privire la soarta a sute de mii de tineri imigranti clandestini, scrie News.ro.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

Intr-un document adresat Congresului, Executivul american pune o serie de conditii in vederea unei reformari a imigratiei, intre care finantarea zidului de la frontiera cu Mexicul si accelerarea procedurilor de expulzare a minorilor care ajung la frontierele Statelor Unite.

Administratia vrea de asemenea sa creasca in mod semnificativ efectivele insarcinate cu aplicarea textelor, prin angajarea a 10.000 de persoane suplimentare in cadrul Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Executivul propune totodata o reformare a sistemului permiselor de resedinta permanenta (green card) care ar urma sa aiba la baza un sistem de puncte.

El preconizeaza de asemenea suprimarea loteriei prin care, incepand din 1994, 50.000 de aceste pretioase "green cards" sunt atribuite anual, in mod aleatoriu unei mici parti din milioane de aplicanti.

"O reforma a imigratiei trebuie sa creeze mai multe locuri de munca, salarii mai mari si mai multa securitate americanilor", scrie Donald Trump intr-un mesaj transmis Congresului, subliniind astfel de ce prioritatile pe care le prezinta sunt "necesare".

Insa calendarul este scurt. Congresmenii urmeaza sa analizeze in urmatoarele luni soarta tinerilor fara acte legale protejati de programul "DACA", creat de Barack Obama, care a permis sa se dea documente temporare unor imigranti clandestini ce au sosit in tara inainte sa implineasca varsta de 16 ani.

Donald Trump a suprimat acest program - cu o perioada de suspendare a suprimarii de sase luni -, trimitand de fapt mingea in terenul Congresului. Aproximativ 690.000 de tineri "Dreamers" (visatori) dispun in prezent de acest permis.

"Chuck si Nancy"

La jumatatea lui septtembrie, presedintele american a infruntat pe toata lumea - nemultumindu-si baza si multi alesi republicani - si a anuntat contururile unui acord cu democratii pe aceasta tema.

La finalul unei cine la Casa Alba, cu "Chuck si Nancy" - Nancy Pelosi si Chuck Schumer, lideriii minoritatilor democrate in camera Reprezentantilor si Senat - a fost evocat un acord de principiu.

In schimbul regularizarii situatiei acestor sute de mii de tineri, democratii - care dispun de o minoritate de blocaj in Senat - acceptau sa voteze pentru acordarea unor credite care sa fie alocate tehnologiei (drone, detectoare) si unor mijloace de protectie la frontiera cu Mexicul.

"Sunt sigura ca presedintele este sincer", declara atunci Nancy Pelosi, imediat dupa acest anunt surprinzator.

Trei saptamani mai tarziu, insa, tonul se schimba.

Intr-un comunicat sec, Nancy Pelosi si Chuck Schumer au respins aprig propunerile Executivului.

"Aceasta administratie nu poate sa fie serioasa atunci cand vorbeste de compromis (...), daca lanseaza dezbaterea cu o lista care este anatema "visatorilor", comunitatii migrantilor si marii majoritati a americanilor", subliniaza cei doi lideri democrati.

"Aceasta lista merge mult mai departe decat ste rezonabil", adauga ei, insistand ca lista include zidul "care a fost in mod explicit indepartat din negocieri".

La finalul reuniunii de la Casa Alba, in septembrie, democratii au dat intr-adevar asigurari ca Donald Trump a capitulat temporar in privinta zidului de la frontiera - o promisiune care s-a aflat in centrul campaniei sale -, amanand pe "mai tarziu" batalia asupra unei adoptari prin vot a creditelor in vederea construirii acestuia.

Aceste "principii si prioritati" enuntate de administratia Trump este necesar sa fie considerate ca punctul de plecare a unei indelungate negocieri in Congres.

Insa, pe fond, dar si ca forma, acest anunt nu va contribui la pregatirea terenului unui text de compromis, de care se agata sute de mii de "Dreamers", in multe cazuri integrati in societatea americana.