Circa 1.500 de fermieri au venit cu turmele de oi la protest, luni, in centrul orasului Lyon pentru a-si exprima disperarea fata de numeroasele atacuri ale lupilor din regiune. Peste 8.000 de animale, majoritatea ovine, au fost ucise de lupi anul trecut, in special in sud-estul Frantei, potrivit The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fermierii au avertizat ca lupii le ameninta modul lor pastoral de viata. Lupii s-au intors in Franta la inceputul anilor '90, iar numarul acestora a crescut, ajungand la 360.

Fermierii au cerut sa li se permita sa impuste lupii daca ii vad ca se apropie si reprezinta o amenintare pentru turmele lor. Ei au cerut guvernului sa adopte o politica de "atac zero", avertizand ca modul lor de viata ar putea disparea.

Asa numitul "plan lup" al Frantei permite ca 32 de lupi sa fie impuscati in timpul vanatorilor organizate, iar alti opt pot fi omorati de catre agricultori daca un atac este iminent sau in curs de desfasurare.

Grupurile "pro-lup" acuza crescatorii de oi ca protesteaza nejustificat impotriva planului care este "foarte favorabil pentru fermieri si foarte mult impotriva lupilor." Reprezentantii acestor grupuri spun ca fermierii primesc "subventii masive" pentru a-si proteja turmele impreuna cu alte despagubiri financiare pentru fiecare animal ucis chiar si "in absenta dovezilor."

Oile din regiunea franceza Averyon trebuie lasate sa manance libere deoarece ele produc faimoasa branza cu mucegai roquefort.

Cele aproximativ 800.000 de oi din zona au devenit o "camara pentru lupi", a spus crescatorul francez Francois Giacobbi pentru AFP. Metodele de protectie precum cainii de paza sau gardurile electrice nu au reusit sa tina lupii la distanta, spun crescatorii.

In acest an, numarul animalelor care au murit in Franta a ajuns la 4.153 , potrivit cifrelor oficiale ale guvernului. O crestere importanta a avut loc in zona Aveyron unde numarul atacurilor a crescut de la 16 in 2016, la 50 in acest an.