Un procuror turc a convocat inca un angajat al consulatului general al Statelor Unite din Istanbul pentru a-l interoga, in plina criza diplomatica declansata de punerea sub acuzare a unuia dintre colegii sai, anunta agentia proguvernamentala Anadolu, preluata de AFP.

Sotia si fiul acestui angajat turc al consulatului american au fost plasati in arest preventiv luni, in cadrul unei anchete privind miscarea predicatorului Fethullah Gulen, considerat de Ankara creierul puciului ratat de anul trecut.

Aceasta convocare, la care angajatul in chestiune nu s-a prezentat inca, intervine in plina criza intre Turcia si SUA, dupa punerea sub acuzare, miercuri, pentru "spionaj" a unuia dintre colegii sai.

Ca reactie, Washingtonul a suspendat duminica majoritatea serviciilor de livrare a vizelor in Turcia, o masura la care Ankara a replicat anuland propriile servicii de viza in SUA.

Ziarul Hurriyet a afirmat in cursul diminetii ca acest angajat s-a refugiat in consulatul SUA din Istanbul.

Razboiul vizelor dintre Turcia si SUA vine dupa luni de tensiuni in crestere intre cele doua tari partenere in cadrul NATO, pe fondul dezacordurilor asupra dosarului sirian si a mai multor dosare juridice, in special cel al garzilor de corp ale presedintelui Recep Tayyip Erdogan si ale unui fost ministru turc.

Turcia reclama, fara succes, extradarea predicatorului Gulen, care s-a exilat din Turcia la finele anilor 1990 si neaga orice implicare in puciul din 15 iulie 2016.