Andrei Babis, al cărui partid (ANO) conduce în toate sondajele preelectorale, vrea desființarea sancțiunilor impuse Rusiei, scrie ziarul polonez GAZETA WYBORCZA, citat de Rador. Daca va ajunge premier, Babis poate conta pe sprijinul prezidențial în această problemă, pentru ca Milos Zeman s-a opus sancțiunilor de la început.

Andrei Babis spune deseori că vrea să conducă Cehia „ca pe o firmă”. Rămânând la această comparație, trebuie să spunem că recent a fost părăsit de specialiștii în diplomație, iar cei care au rămas nu-l ascultă. Opiniile sale diferă tot mai mult de poziția pe care o prezintă partidul său. Și este vorba atât de faptul că ANO este parte a fracțiunii liberalilor în Parlamentul European, cât și de programul electoral al partidului, asupra căruia au avut influență experți în diplomație, ca eurodeputata Dita Charanzova.

Din motive de viziune asupra politicii externe s-a despărțit de Babis și fostul eurocomisar, astăzi vicepreședinte al Parlamentului European, Pavel Telicka, care deja nu mai are influență asupra activității partidului. În trecut a trebuit să se distanțeze public de declarațiile liderului ANO, în care a afirmat că „în locul englezilor ar fi votat în referendum pentru ieșirea din UE”.

Oficial, partidul sprijină integrarea Cehiei in UE, deși Babis vorbește de Uniune foarte critic, întărind în acest fel forțele extremiste care cer divorțul Pragăi de Bruxelles.

Un caracter similar au și alte opinii ale lui Babis privind politica externă. Cu toate că personal a sprijinit de câteva ori introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru ocuparea Crimeii și angajarea militară în estul Ucrainei, acum, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, și-a schimbat brusc opinia. În interviul pentru ziarul „Hospodarske noviny” a spus că ar desființa sancțiunile. A subminat de asemenea acordurile de la Minsk, care prevăd restituirea Donbasului ocupat Ucrainei și constituie condiția de bază a atenuării restricțiilor introduse.

„Sancțiunile nu au determinat Rusia să părăsească Crimeea. Iar acordurile de la Minsk nu funcționează. Rămâne întrebarea, ce va fi mai departe”- a spus Babis în interviu. În plus, le-a luat speranțele celor care cred că în cadrul noii coaliții guvernamentale MAE ar putea ajunge în mâna cuiva din partidul acestui curent, a social-democraților sau popularilor, care ar minimaliza influența lui Babis asupra politicii externe.

„Politica externă trebuie realizată de premier” – a anunțat liderul ANO.

Prin opinia sa pe tema sancțiunilor impuse Rusiei, Babis, care timp de mai bine de trei ani a fost membru al guvernului lui Bohuslav Sobotka ca vicepremier și ministru de finanțe, se opune nu numai liniei oficiale a cabinetului ceh, dar și poziției tuturor partidelor care formează parlamentul.

„Sancțiunile s-au introdus în baza deciziei Consiliului UE și sunt legate direct de îndeplinirea totală a acordurilor de la Minsk. Orice schimbări, înainte de a dispărea motivele introducerii lor, ar însemna subminarea credibilității politicii Uniunii Europene” – a reacționat la cuvintele lui Babis ministrul afacerilor externe și candidatul la funcția de premier al social-democraților, Lubomir Zaoralek.

„Motivele introducerii sancțiunilor contra Rusiei sunt încă actuale. De Moscova va depinde dacă își va schimba atitudinea față de Ucraina și să pună capăt ocupării Crimeii. Până când nu se va realiza acest lucru, nu sunt motive de a schimba ceva” – spune Petr Fiala, președintele Partidului Civic al Democraților (ODS), cel mai puternic în acest moment din opoziție.

Desființarea sancțiunilor este dorită și de comuniștii cehi și de președintele filorus, Milos Zeman, care de la început se pronunță în acest sens. Zeman, contrar faptelor, numește agresiunea rusă în estul Ucrainei „război civil”, în care Kremlinul nu se angajează militar. În timp ce președintele nu a fost niciodată în vizită oficială în SUA, în această toamnă va merge încă o dată la Moscova. Nu este de mirare deci că campania prezidențială a finanțat multe firme și întreprinderi legate de Rusia și de anturajul președintelui Vladimir Putin.

Nu lipsit de importanță rămâne faptul că schimbarea bruscă a atitudinii lui Babis a precedat vizita la Zeman. Președintele este ultima șansă a liderului ANO, dacă va fi condamnat în problema abuzurilor financiare legate de subvenționarea cu 50 milioane coroane (circa 2 milioane euro) a fermei „Cuibul cu barză”. Poliția a început deja să-i aducă acuzații lui Babis, dar de asemenea și copiilor lui și cumnatului, care lucrează la firma lui. Președintele urmărește cu atenție desfășurarea cauzei. Din acest motiv, la Castelul din Praga a invitat în afară de Babis și pe ministrul afacerilor interne, Milan Chovanec. Zeman poate pune capăt acestei afaceri, aplicând legea grațierii, sau în cazul sentinței de condamnare – în acest gen de cauze este vorba de câțiva ani de închisoare – îl poate salva pe Babis și familia lui.