Societatea occidentala este una cu un mare deficit de atentie, iar Rusia cauta sa exploateze acest aspect printr-un razboi informational pe mai multe paliere, explica Mark Galeotti, cercetator al Centrului pentru Securitate Europeana din Praga. "Actiunile Rusiei lui Putin le putem schita in patru mari directii: dezbina, distrage atentia, inspaimanta si descurajeaza", sustine expertul. "Fata de pericolul unui atac armat, exista mereu asigurarile pe care NATO le da unui membru, insa nu mai discutam despre aceeasi solidaritate in cazul unui razboi informational. In Praga, Rusia are o ambasada in care activeaza circa 30 de ofiteri de informatii rusi despre care stiu serviciile din Cehia. 'De ce nu ii expulzati?', am intrebat eu", a povestit Galeotti.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Vladimir Putin se comporta precum un conducator autoritar din secolul 19 si actioneaza pe principiul ca cei puternici fac dreptatea (n.r. "might makes right"), a sustinut Mark Galeotti, cercetător principal și coordonator al Centrului pentru Securitate Europeană, Institutul de Relații Internaționale din Praga, in cadrul unor prezentari pe care le-a sustinut la Adunarea Parlamentara NATO de la Bucuresti.

"Rusia lui Putin cauta sa nu isi piarda influenta in statele vecine care o inconjoara precum Georgia, Ucraina, Belarus. Putin vede Vestul ca pe o amenintare pentru el si pentru versiunea sa de Rusia. Crede ca tot ce face Occidentul este sa conspire si sa-l izoleze. Sunt multi inalti oficiali rusi care cred cu tarie ca momentul Maidan din Kiev a fost, de fapt, o uneltire a CIA", sustine expertul european.

Totusi, exemplul Rusiei de azi e unul care inspira in general doar alti lideri autoritari din lume. "Foarte putini oameni din lume spun 'Uita-te la Rusia. Asa as vrea sa fim si noi'". Putin se uita la tarile occidentale si vede o constelatie de democratii care pentru el reprezinta o slabiciune", a spus Galeotti.

Potrivit lui Galeotti, actiunile Rusiei lui Putin pot fi schitate in patru mari directii: Divide, Distract, Dismay si Deter (traducere: Dezbina, Distrage atentia, Inspaimanta si Descurajeaza).

"Societatea occidentala este una cu un mare deficit de atentie, iar Rusia cauta sa exploateze acest aspect. Ne mutam de la un subiect la altul, de la o criza la alta sau de la o stire senzationala la alta, incontinuu. Si cu Georgia s-a intamplat la fel, iar atentia vestului s-a mutat in alta parte foarte rapid. Cu Ucraina si cu problemele din Donbas nu s-a mai intamplat asa, subiectul asta nu a disparut", a declarat Galeotti.

"Rusia lui Putin cauta mereu sa ne ingrijoreze, sa ne faca sa ne uitam la ea cu spaima. Sa le vedem armata, exercitiile, sa ne temem de Zapad, sa ne ingrijoram de razboiul hibrid si tot asa. Scopul final e sa neutralizeze Vestul", a mai precizat cercetatorul european.

"Personal nu cred ca Putin are ambitii teritoriale asupra Europei occidentale, ci vrea doar sa-si pastreze sau sa-si intareasca influenta in tarile din jurul Rusiei, iar tarile baltice sunt o exceptie in zona. Rusia nu dispune de foarte mult soft-power, insa mereu cauta sa ne tinteasca slabiciunile. Occidentul din care provenim vine cu "slabiciunea" ca, in democratie, noi dezbatem, ne certam.... Face in asa fel incat sa creeze diviziuni intre noi si sa dea el tonul discutiilor", a mai spus Galeotti.

La nivelul aliatilor NATO si in UE exista si o lipsa de solidaritate, considera Galeotti, in special in ceea ce priveste razboiul informational.

"Fata de prezenta unui tanc la granita sa a unui atac armat, exista mereu asigurarile pe care NATO le da unui membru, insa nu mai discutam despre aceeasi solidaritate in cazul unui razboi informational. In Praga, de exemplu, Rusia are o ambasada in care activeaza circa 30 de ofiteri de informatii rusi despre care stiu serviciile de informatii din Cehia. "De ce nu ii expulzati?", am intrebat eu. Printre alte motive bune pe care mi le dau, mi se mai spune asa: "Rusia ar face si ea la fel, probabil, iar noi de la aliatii nostri din NATO si UE ce am primi? O pozitie oficiala in care zic ca 'privesc cu mare ingrijorare evenimentele'." Aici vedem diferenta...", a mai explicat cercetatorul Centrului pentru Securitate europeană din Praga.

Exista, printre statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice, o perceptie gresita ca daca faci parte din NATO esti aparat de toate - esti buletproof. "Insa Rusia este foarte agresiva, cauta mereu sa profite de toate slabiciunile, isi va folosi fortele armate daca are cum, insa clar exista limitari. Mai degraba si-au creat actuala armata astfel incat sa ne sperie si sa fie un agresor constant pentru tarile din imediata apropiere, insa cred ca armata lor e mai degraba un tip de "arma informationala", fie ca vorbim de exercitiile militare de tipul Zapad sau de violarile constante ale spatiului aerian NATO, Rusia cauta mereu sa ne sperie", a mai declarat Galeotti.

"In opinia mea, Rusia nu este o amenintare existentiala, insa poate inrautati dramatic o problema existenta. Atata timp cat Putin va conduce Kremlinul, Rusia nu isi poate schimba cursul. Situatia actuala va dainui pentru urmatorii ani, nu cred ca exista vreo sansa ca Putin sa piarda alegerile prezidentiale de anul viitor", a mai apreciat expertul european pe securitate in Europa de Est.

"Putin a creat o stare de mobilizare permanenta, un stat care isi da dreptul de a interveni peste tot si care sugereaza ca nu e nimic care sa scape de stat, fie ca vorbim de afaceri, de presa, de politica sau de crima organizata", a mai precizat cercetatorul stabilit in Praga.

Pe de alta parte, Galeotti crede ca si occidentul inregistreaza "victorii" in ochii Moscovei, iar situatia economica precara a Rusiei deja a dus la scaderea bugetului de aparare.

"Sunt si cateva elemente din Rusia pe care trebuie sa le privim cu optimism si care pot insemna o schimbare de orientare a politicii Rusiei. Populatia tanara, de exemplu, chiar daca nu e neaparat pro-vest, cauta multe din valorile pe care le regasim in Occident. Economia sufera, iar majoritatea antreprenorilor vad probleme si coruptie la stat, iar elita economica - cinica si pragmatica - cei care isi duc copii la studii in vest, care isi fac vacantele in Occident sau care isi plimba banii prin conturile tarilor europene - nu vor o confruntare armata est-vest", a mai precizat Galeotti.