Mii de sustinatori ai lui Alexei Navalny, liderul opozitiei ruse aflat in prezent in detentie, au iesit in strada sambata in aproape 80 de orase din Rusia pentru a protesta impotriva lui Vladimir Putin, in ziua in care liderul de la Kremlin implineste 65 de ani, relateaza AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

UPDATE:Cel putin 100 de manifestanti au fost arestati.

Inaintea unei parade de amploare programate sambata seara la Sankt-Petersburg, locul nasterii lui Vladimir Putin, in aproximativ 80 de orase ale Rusiei au loc sambata dupa-amiaza proteste.

Politia a facut arestari in orase de provincie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

La Moscova, peste 1.000 de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat in Piata Puskin din centrul capitalei, in ciuda interdictiei impuse de catre autoritati, care nu au autorizat protestul.

Protestatarii din Moscova au scandat "La multi ani!" si "Putin, rusinea Rusiei".

"Vreau sa opresc actiunile lui Putin", a declarat pentru AFP Maria Antonienko, o tanara de 18 ani care a iesit in strada la Moscova. "Vreau ca Rusia sa fie o tara europeana, vreau sa traiesc liber, nu vreau un regim asiatic sau nord-coreean".

Cu toate ca este considerat adversarul numarul unu al lui Vladimir Putin si a reusit in ultimele luni sa scoata zeci de mii de tineri in strada, este putin probabil ca Alexei Navalny sa poata candida impotriva lui Putin la viitoarele alegeri. Comisia Electorala de la Moscova a anuntat deja ca o condamnare anterioara pentru deturnare de fonduri il va impiedica pe Navalny sa candideze.

Vladimir Putin, aflat la putere in Rusia de la sfarsitul anului 1999, nu a anuntat oficial o noua candidatura, dar nimeni nu se indoieste de faptul ca va candida din nou pentru functia suprema in stat.