Cativa cetateni americani care au calatorit in Cuba s-au plans de simptome similare celor acuzate de diplomati de la ambasada SUA din Cuba, in urma unor atacuri neelucidate, a anuntat vineri Departamentul de Stat de la Washington, scrie Agerpres. Au fost confirmate astfel informatii dezvaluite in premiera de CBS News.

Un purtator de cuvant al departamentului, care a cerut sa nu ii fie dezvaluit numele, a declarat agentiei Reuters ca afirmatiile conationalilor sai nu au putut fi verificate. El a cerut respectarea avertismentului privind calatoriile in Cuba emis de departament cu o saptamana in urma.

Americanii au fost avertizati sa evite Cuba din cauza unor atacuri de natura necunoscuta - posibil cu unde sonore - care au afectat cel putin 22 de membri ai personalului diplomatic al Statelor Unite din Havana. Acestia au suferit de ameteli, pierderi de auz si de memorie, oboseala accentuata. Atacurile au avut loc in resedinte si hoteluri frecventate de cetateni americani.

Vineri, ambasada americana a precizat ca este vorba de hotelurile Nacional si Capri din capitala cubaneza si ca guvernul SUA a impus restrictii privind cazarea in cladirile respective. Receptionerii hotelurilor au declarat agentiei Reuters ca nu stiu nimic despre astfel de masuri, iar managerii nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Ca urmare a incidentelor, SUA si-au retras jumatate din personalul diplomatic din Cuba, iar marti au expulzat 15 diplomati cubanezi.

Guvernul de la Havana a negat orice implicare in atacuri, iar Washingtonul nu a formulat acuzatii directe in acest sens. Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a apreciat ca masurile luate de americani sunt nejustificate si ca acestia nu coopereaza suficient cu autoritatile din Cuba care ancheteaza incidentele. El a cerut Statelor Unite sa nu mai politizeze problema.

Speculatiile despre asa-numitele atacuri acustice mentioneaza, potrivit Reuters, ipoteze cum ar fi tehnologia de ascultare scapata de sub control, o arma sofisticata folosita de cubanezi refugiati in SUA sau implicarea unor terte state ￯ Rusia, Iranul sau Coreea de Nord.