Phenianul a confirmat vineri ca a repornit uzine care au fost finantate de Seul in zona industriala Kaesong, de unde Coreea de Sud s-a retras in 2016 in semn de protest fata de programul nuclear nord-coreean, scrie AFP.

Coreea de Sud si-a suspendat in februarie 2016 activitatile in acest complex, care se afla pe teritoriul nord-coreean, la putin timp dupa cel de-al patrulea test nuclear al Nordului, relateaza news.ro. Ea acuza atunci Phenianul ca foloseste banii obtinuti prin acest proiect in vederea finantarii programelor sale militare interzise.

Timp de 12 ani, Kaesongul a reusit sa reziste volatilitatii relatiilor intercoreene. Iar in perioada de varf a activitatii sale 124 de uzine sud-coreene angajau 53.000 de nord-coreeni.

Vineri, presa nord-coreeana a confirmat ca uzine din complex, care se afla in apropiere de fontiera, functioneaza in continuare si ca intreprinderile din Sud nu mai pot sa considere ca apartinandu-le.

"Nimeni nu poate sa se amestece in ceea ce facem noi in zona industriala care se afla pe teritoriul nostru", scrie site-ul Uriminzokkiri, unul dintre organele de propaganda ale Nordului.

Phenianul isi va insusi cladirile, produsele si masinile lasate de Sud, adauga site-ul.

"Statele Unite si zbirii lor isi pot intensifica sanctiunile, insa nu vor impiedica progresul si nu vor mai impiedica uzinele din zona industriala sa produca", scrie Uriminzokkiri.

Alt site, Arirangmeari.com, anunta ca uznele au fost rechizitionate.

"Cainii latra, caravana trece. Uzinele din zona industriala Kaesong vor produce si mai mult, indiferent ce vor striga forte ostile disperate", scrie acest site.

Aceste anunturi apar dupa ce presa din Coreea de Sud a afirmat ca Nordul produce haine in uzinele finantate de intreprinderi sud-coreene la Kaesong.

"Coreea de Nord nu trebuie sa incalce drepturile de proprietate ale intreprinderilor sud-coreene", a declarrat un reprezentant al Ministerului sud-coreean al Unificarii, citat de agentia sud-coreeana de presa Yonhap.

Dupa inchiderea Kaesong, intreprinderile sud-coreene prezente pana atunci in zona industriala si-au evaluat pierderile la 820 de miliarde de woni (617 milioane de euro).

O sursa cruciala de devize straine a celui mai izolat regim din lume, complexul Kaesong a fost infiintat in urma "diplomatiei razei de soare" implementata de Seul din 1998 in 2008 si care viza sa incurajeze contacte intre cele doua tari surori, aflate teoretic in conflict, avand in vedere ca Razboiul Coreei (1950-1953) nu s-a incheiat cu un tratat de pace ci cu un armistitiu.