Kremlinul a denuntat vineri "presiunea fara precedent" asupra mass-mediei ruse in Statele Unite, amenintand cu represalii in cazul unor noi imixtiuni in activitatile lor, dupa ce Washingtonul le-a cerut sa dea socoteala in legatura cu relatiile lor cu statul rus, relateaza AFP.

Postul de televiziune RT (fosta Russia Today) si agentia de stiri Sputnik, finantate de Kremlin, sunt supuse "unei presiuni fara precedent (...) care ingreuneaza semnificativ munca lor in mai multe tari occidentale, in special in Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.

"Desigur, daca aceste hartuiri si incalcari ale dreptului presei noastre de a-si face treaba fara obstacole vor continua, nu putem exclude actiuni bazate pe principiul reciprocitatii", a amenintat oficialul rus, referindu-se la "persecutia" RT si Sputnik.

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul de Justitie al Statelor Unite a cerut RT sa se supuna legii numita FARA (Foreign Agents Registration Act), care obliga orice societate ce reprezinta o tara sau o organizatie straina sa informeze cu regularitate autoritatile americane cu privire la relatiile sale cu acel stat sau cu acea institutie.

"Un efect negativ colosal ar fi ca oamenii sa demisioneze in numar mare. Oamenilor le este teama. Ne este cu atat mai dificil sa gasim un jurnalist independent in Statele Unite", a declarat joi redactorul-sef al RT, Margarita Simonian, citata de agentia Tass in cadrul unei reuniuni a unui grup de lucru al Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului).

RT este deseori acuzat de Washington ca ar fi un instrument de propaganda al Kremlinului. Canalul a fost mentionat la inceputul anului intr-un raport al serviciilor secrete americane privind presupusa ingerinta a Moscovei in campania prezidentiala americana de anul trecut.

De asemenea, Sputnik se afla cu regularitate in centrul disputelor diplomatice intre Moscova si tarile occidentale, ale caror relatii s-au deteriorat odata cu criza din Ucraina si anexarea in martie 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

RT dispune de canale de difuzare in limbile engleza, spaniola si araba, cu misiunea oficiala de a oferi telespectatorilor straini un "punct de vedere alternativ" si o "imagine asupra pozitiei ruse".