Regizorul rus Andrei Zviaghintev, Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes in acest an, a denuntat vineri anchetele "abominabile" la adresa opozantului Alexei Navalny, aflat in prezent in inchisoare si care a lansat un apel la proteste pentru sambata, scrie AFP.

Alexei NavalnyFoto: Facebook / Alexei Navalny

"Atunci cand sub ochii tai faci justitie de o maniera atat de arbitrara, atat de stangace si atat de abominabila la adresa unui opozant (...), este dezgustator", a declarat Zviaghintev, intr-un mesaj video difuzat de echipa de campanie a lui Navalny.

Luni, un tribunal moscovit l-a condamnat pe bloggerul anti-coruptie Alexei Navalny, considerat opozantul numarul 1 al Kremlinului, la 20 de zile pentru apelul la manifestatii neautorizate, in conditiile in care acesta face campanie pentru a se prezenta la alegerile prezidentiale din martie 2018.

Aceasta condamnare, a treia in acest an, il va impiedica sa participe la o intalnire foarte asteptata cu alegatorii sai, programata sambata, in ziua de nastere a lui Vladimir Putin, in Sankt Petersburg, al doilea oras al tarii unde presedinte rus s-a nascut si a fost primar.

Opozantul a cerut partizanilor sai sa manifesteze in intreaga Rusie.

"Presedintele rus, ca presedintele oricarei tari, este garantul vietii si al demnitatii cetatenilor sai", a spus celebrul regizor rus.

"Dar despre ce demnitate putem vorbi daca alegerea propusa se rezuma la un singur candidat?", s-a intrebat acesta.

"Nu este nicio demnitate umana aici", considera cineastul.

Vladimir Putin, care implineste sambata 65 de ani, dintre care 18 la putere in Rusia, nu este declarat oficial candidat la aceste alegeri, dar nimeni nu se indoieste ca acest lucru se va intampla.