Premierul islandez, deja pomenit in Panama Papers, este acuzat ca si-a vandut toate activele chiar inainte de nationalizarea unei banci, in timpul crizei financiare din 2008, scrie vineri presa islandeza si The Guardian, preluate de AFP.

Potrivit revistei islandeze Stundin, agentiei de investigatii Reykjavik Media si The Guardian, Bjarni Benediktsson a vendut activele pe care le detinea intr-un fond de investitii la Glitnir, una dintre cele mai mari banci din tara la acea vreme, cu cateva ore inainte de nationalizare.

Ziaristii spun ca se bazeaza pe documente oficiale si mailuri pentru aceste dezvaluiri, stanjenitoare pentru premier, cu trei saptamani inainte de organizarea unor alegeri parlamentare anticipate.

Bjarni Benediktsson, pe atunci deputat si membru in comisia de afaceri economice si fiscale, a vandut active in valoare de 119 milioane de coroane (1,4 milioane de dolari) din cele 165 de milioane pe care le investise in fond, arata Guardian.

Documentele sugereaza ca avea relatii privilegiate cu directorii Glitnir, suficient de stranse pentru ca presa islandeza sa se intrebe despre un eventual conflict de interese.

Benediktsson neaga orice incalcare a legii.

"Toate tranzactiile mele cu banca Glitnir au fost normale. Ele au fost verificate de mai multe ori", sustine seful guvernului si liderul conservatorilor, pe contul sau de Facebook, recunoscand ca a vandut active la acea data.

Acesta spune insa ca a plasat ordinele de vanzare in 2 octombrie 2008, inainte de intrarea in vigoare a legii de nationalizare, in 6 octombrie, pentru a proteja bancile islandeze de faliment si de creditorii lor.

"Produsul vanzarii a ramas in banca (...). Am vandut progresiv active in cursul anului urmator si am transferat o parte in alte fonduri si conturi ale bancii", a argumentat el.

Familia premierului este una dintre cele mai bogate si mai influente din Islanda. Tatal si unchiul sau sunt si ei acuzati ca au vandut active cu cateva zile inainte de prabusirea Glitnir.