Preocupata de influenta NATO si a Europei in Serbia, Rusia a livrat Belgradului saptamana aceasta prima serie promisa de avioane de lupta, scrie revista americana NewsWeek, preluata de Rador. Mai multe vehicule militare si de aparare antiaeriana este de asteptat sa se indrepte in viitorul apropiat catre vechiul aliat al Rusiei pe masura ce tensiunile cresc in regiunea Balcanilor, potrivit Associated Press.

Rusii au trimis doua avioane de lupta MiG-29, dezasamblate si livrate cu un avion de transport, inca patru fiind asteptate sa soseasca pana la 20 octombrie, la timp pentru vizita ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu. Rusia a furnizat avionul cu doua motoare, capabil sa atinga viteze maxime de peste 1400 de mile pe ora, care a debutat in timpul Razboiului Rece, in anii 1970. Avioanele MiG-29 au fost oferite gratuit, desi costurile Serbiei pentru modernizarea lor ar putea fi de aproximativ 236 milioane de dolari. "Vom continua sa ne protejam libertatea si independenta", a declarat presedintele sarb Aleksandar Vucic.

Acordul privind armele, care include in prezent discutii privind potentiala obtinere a sistemului rusesc de rachete sol-aer S-300, care este mobil, cu raza lunga de actiune, este privit ca o modalitate pentru Rusia de a mentine Serbia in sfera sa de influenta si de a crea distanta intre natiunea balcanica, pe de o parte, si NATO si UE, pe de cealalta parte. Serbia, dupa ani de razboi cu vecinii sai Croatia, Bosnia si Kosovo, in anii 1990, dupa dizolvarea Iugoslaviei, ar putea sa se alature Rusiei. Multi sarbi raman sceptici privind aderarea tarii la UE. Serbia nu este membru cu drepturi depline al Organizatiei Tratatului Nord Atlantic, NATO, dar a participat activ la programul non-militar al Parteneriatului pentru Pace al organizatiei internationale de aparare, de la semnarea acestuia in decembrie 2006. Dar Serbia este in negocieri de aderare la UE - o alianta economica, spre deosebire de NATO - cu care negocierile care urmeaza sa fie finalizate pana in 2019. Guvernul a primit sprijin marti de la prim-ministrii a trei tari ale UE - Bulgaria, Grecia si Romania, a relatat Reuters.

"Toti stim ca locul natural al Serbiei este in Uniunea Europeana", a declarat prim-ministrul bulgar Boiko Borissov. Relatiile cu UE, totusi, nu sunt in prezent puse in ordine. Vucic si-a exprimat uimirea asupra deciziei UE de a nu recunoaste referendumul de independenta din Catalonia - si recenta sa incercare de a se desprinde de Spania - dupa ce a sustinut anuntarea separarii provinciei Kosovo de Serbia, in 2008. "Kosovo si-a castigat independenta fara a tine un referendum, dar Catalonia nu o poate obtine", a spus Vucic, care vede o paralela intre neluarea in seama a regiunii autonome spaniole si propria sa natiune. "Uneori, noi, sarbii, ne intrebam de ce trebuie sa fim victime ale unor standarde duble".