Primul monument dedicat victimelor Holocaustului din Canada, inaugurat saptamana trecuta in Ottawa, a omis sa mentioneze evreii pe placuta de afara, lucru care a starnit critici si in final a dus la schimbarea placii, scrie The New York Times.

Monument dedicat HolocaustuluiFoto: youtube.com

Construirea monumentului a durat zece ani si a fost inaugurat saptamana trecuta de premierul Justin Trudeau. Memoriul nu mentioneaza evreii, in schimb este dedicat "milioanelor de barbati, femei si copii omorati in timpul Holocaustului" si "supravietuitorilor care au perserverat si au ajuns in Canada dupa unul dintre cele mai intunecate capitole din istorie".

Omisiunea oricarei mentionari a evreilor de pe inscriptie a fost imediat criticata de politicienii din opozitie, avocatii pentru drepturile omului si presa israeliana, iar placuta a fost inlocuita. Publicatia "Times of Israel" a titrat "Monumentul Holocaustului din Canada omite orice mentiune a evreilor si a anti-semitismului".

Ministrul canadian al patrimoniului, Melanie Joly, a ordonat scoaterea placii si a subliniat ca monumentul a comemorat "cele sase milioane de evrei, precum si cele cinci milioane de alte victime care au fost ucise in timpul Holocaustului". Arhitectura Monumentului National al Holocaustului are sase pereti triunghiulari din beton care simbolizeaza steaua pe care evreii erau fortati sa o poarte in piept in Germania Nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.