Primarul capitalei portoricane Carmen Yulin Cruz califica vizita lui Donald Trump in Puerto Rico drept "ofensatoare", iar imaginea lui aruncand prosoape de hartie catre multime, "abominabila". Primarul din San Juan l-a numit pe presedintele SUA "necomunicator - sef", iar intalnirea televizata a acestuia cu oficialii locali a prezentat-o ca fiind "o intalnire de PR de 17 minute".

In ceea ce priveste imaginea in care Donald Trump arunca spre multimea de oameni suluri de prosoape de hartie, Carmen Yulin Cruz spune ca aceasta este "teribila si abominabila".

Cu toate acestea, Donald Trump a scris pe Twitter ca a fost o zi grozava in Puerto Rico.

Presedintele american Donald Trump si-a exprimat satisfactia, marti, la sosirea sa la Puerto Rico, fata de treaba buna facuta pe insula devastata de uraganul Maria si a minimalizat situatia, in comparatie cu o "adevarata catastrofa" precum Katrina, in 2005, la New Orleans, relateaza agentia de presav AFP, citata de news.ro.

"Fiecare mort este o oroare, dar uitati-va la o catastrofa adevarata precum Katrina si uitati-va la enormele sute si sute de persoane care au murit si la ceea ce s-a intamplat aici cu o furtuna care era total impozanta. Nimeni n-a mai vazut asa ceva. Care este bilantul vostru?", a intrebat Trump, dupa care a continuat: "saisprezece (mortI) fata de mii".

Uraganul Katrina s-a soldat cu peste 1.800 de morti in regiunea New Orleans, in Louisiana.

Maria s-a soldat cu 16 morti la Puerto Rico, unteritoriu american.

La aproape doua saptamani dupa trecerea devastatoare a acestui uragan de categoria 4, Puerto Rico isi panseaza in continuare ranile. O mare parte a locuitorilor traieste in continuare fara electricitate, fara acces la apa potabila si carburant, iar unii fara un acoperis deasupra capului.

Trump a subliniat totodata ca gestionarea crizei din Puerto Rico a costat Statele Unite multi bani.

"Detest sa iti spun asta, Puerto Rico, dar tu ne destabilizezi bugetul", a declarat Trump la sosirea la baza militaara Luis Muniz, situata la aproximativ 15 kilometri est de San Juan.

Presedintele american se afla pe aceasta insula pentru ca sa constate pagubele cauzate de Maria, dar si cu scopul de a incerca sa potoleasca o polemica violenta pe care a creat-o prin atacurile sale la adresa unor alesi locali.

La fata locului, in pofida faptului ca i-a strans mana, el nu i-a adresat niciun cuvant primarului capitalei San Juan, Carmen Yulin Cruz, desi ea s-a aflat intre primii care si-au suflecat manecile si a venit in ajutorul populatiei sinistrate.

Carmen Yulin Cruz si-a exprimat consternarea fata de lentoarea ajutoarelor federale, insa locatarul Casei Albe i-a raspuns printr-un tweet usturator, in care o acuza ca da dovada de "un leadership mediocru".

In cursul vizitei, Trump le-a aruncat unor sinistrati suluri de hartie, intr-o biserica, gest criticat vehement.