Agent neurotoxic sarin a fost folosit intr-o localitate situata in nord-vestul Siriei la sfarsitul lui martie, cu cinci zile inainte de atentatul sangeros de la Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morti, a anuntat miercuri Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relateaza AFP, citata de News.ro.

"Analize ale unor esantioane colectate (de OIAC) se refera la alt eveniment care a avut loc in partea de nord a Siriei pe 30 martie anul acesta", a declarat directorul general al OIAC Ahmet Uzumcu intr-un interviu pentru AFP.

"Rezultatele dovedesc existenta sarinului", a adaugat el.

Atacul de la Khan Sheikhun era considerat pana in prezent prima utilizare a sarinului de la cea din 21 august 2013 in sectoare din Ghouta de Est aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului.

Insa Uzumcu a declarat pentru AFP ca sarin a fost utilizat in localitatea Al-Lataminah, la aproximativ 20 de kilometri sud de Khan Sheikhun, cu cinci zile mai inainte.

Misiunea de ancheta a OIAC a cules esantioane din sol, de pe haine si elemente metalice "care au fost trimise laboratoarelor noastre, iar noi am primit rezultatele acum cateva zile".

"Este ingrijorator ca a avut loc o utilizare sau o expunere la sarin chiar inainte de incidentul de pe 4 aprilie", a comentat Uzumcu.

In iunie, OIAC a confirmat ca gaz sarin a fost utilizat in atacul de la Khan Sheikhun, insa fara sa desemneze vinovatii.

La inceputul lui septembrie, anchetatori ONU au declarat pentru prima oara - in cel de-al 14-lea raport al Comisiei ONU de ancheta cu privire la situatia drepturilor omului in Siria - ca Guvernul sirian este vinovat.

Regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad a respins ferm aceste acuzatii, dand asigurari ca nu utilizeaza armament chimic "impotriva poporului sau".

O comisie comuna a ONU si OIAC, care ancheteaza de asemenea atacul, urmeaza sa stabileasca partea vinovata. Raportul comisiei urmeaza s fie publicat in cateva saptamani.

Regimul lui al-Assad neaga constant orice implicare in atacuri chimice, subliniind ca si-a predat intregul stoc de armament chimic in urma unui acord initiat de Rusia si incheiat in 2013.