Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a invitat pe cei patru lideri ai tarilor membre ale Grupului de la Visegrad la un dineu, in incercarea de a detensiona relatiile dintre acestea si tarile vestice, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

JunckerFoto: Hotnews

In aceasta scrisoare, datata 2 octombrie si transmisa liderilor din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, Juncker subliniaza importanta extraordinara a unitatii europene, pusa la incercare de imigratie si Brexit.

In timp ce Praga si Bratislava au adoptat uneori un ton mai moderat, Varsovia si Budapesta s-au pozitionat constant in posturi adverse executivului european, dar si Germaniei si Frantei.

Juncker propune un dineu cu liderii grupului de la Visegrad in 18 octombrie, inaintea summitului european din 19-20 octombrie, citand nevoia de a construi "o Europa mai unita, mai puternica si mai democratica".

O serie de tari vestice, in special Italia, au sugerat taierea ajutoarelor financiare pentru tarile estice care nu respecta principiul solidaritatii in ceea ce priveste migratia.