Secretarul american de Stat Rex Tillerson a afirmat miercuri ca nu a avut "niciodata de gand sa demisioneze", intr-o rara conferinta de presa sustinuta dupa ce NBC News a scris ca seful diplomatiei americane l-a numit pe Donald Trump "imbecil" ("moron"), in aceasta vara, la capatul unei reuniuni la Pentagon, scrie AFP.

Rex TillersonFoto: Flickr/ U.S. Department of State

"Nu mi-a venit niciodata ideea sa plec. Am fost numit de presedinte si sunt aici atat timp cat presedintele are sentimentul ca pot fi util pentru a-mi atinge obiectivele", a spus Rex Tillerson, la departamentul de Stat.

Potrivit NBC News, care citeaza mai multi inalti oficiali americani, vicepresedintele Mike Pence s-a intalnit cu Tillerson cateva zile mai tarziu pentru a-i cere sa arate mai mult respect fata de Donald Trump dar si pentru a-l convinge sa nu demisioneze.

"Vicepresedintele nu a trebuit niciodata sa ma convinga sa raman secretar de stat pentru ca nu am avut niciodata in vedere sa parasesc aceasta functie", a sustinut Rex Tillerson.

Intrebat, dupa discursul sustinut, despre calificativul "imbecil" pe care l-ar fi folosit la adresa lui Donald Trump, Rex Tillerson a refuzat un raspuns clar: "Nu doresc sa ma ocup de lucruri atat de insignifiante", "acest lucru nu are alt obiectiv decat sa divizeze" "si nu vreau sa particip la eforturile de a diviza aceasta administratie".

Presa americana a scris de mai multe ori despre existenta unor tensiuni puternice intre cei doi barbati, iar presedintele a parut de mai multe sa complice sarcina ministrului sau, prin declaratii care nu erau convergente cu strategia elaborata de departamentul de Stat.

Duminica, intr-o serie de tweet-uri, Donald Trump a parut sa-l ironizeze pe Rex Tillerson, "minunatul" sau secretar de stat care tocmai vorbise despre existenta unor "canale de comunicatie" cu Phenianul.

"Isi pierde timpul negociind", a scris Trump. "Conserva-ti energia, Rex, vom face ceea ce trebuie sa facem".