Romul produs din cartofi este cea mai populară băutură cehă. În opina UE, în producerea lui se folosește o substanță cancerigenă, dar cehii tratează această opinie ca un atentat la tradiția lor națională, scrie ziarul polonez GAZETA WYBORCZA, citata de Rador.

Romul cehesc TuzemakFoto: Wikipedia

"Bruxelles-ul să nu ne comande" – se revoltă cehii după comunicatul Institutului European pentru Securitatea Alimentelor, potrivit căruia extractul de rom folosit la producerea romului ceh din cartofi conține un ester cancerigen de acid metilic.

Producătorii cehi, care au avut la dispoziție 10 ani pentru a găsi ceva ce ar putea înlocui această substanță, se revoltă împotriva posibilei interziceri a folosirii acesteia și vorbesc de șicane din partea Bruxelles-ului. Este vorba însă de sume uriase, deoarece romul ceh reprezintă un sfert din consumul total de băuturi alcoolice în Cehia. Cu un consum de 12 litri de persoană pe an, cehii se plasează pe locul doi la consumul de alcool printre țările dezvoltate. Consumul de rom ceh în țară este de circa 1,5 litri de persoană pe an, adică circa 15 milioane litri la nivelul țării. O parte din producție este destinată și exportului.

Fabricile producătoare, care știau de problemă deja de 10 ani și nu au făcut în această chestiune nimic, par surprinse și protestează. „Noi considerăm că acesta este un atentat potențial împotriva tradiției băuturilor alcoolice cehe, care datează din secolul XIX” – a spus pentru portalul iDNES.cs Jaroslav Burkar, directorul Uniunii Producătorilor și Importatorilor de Băuturi Alcoolice. „În plus, substanța aceasta în romul ceh este folosită în cantitate mică”, a afirmat.

Întrucât interzicerea producției de rom ceh potrivit rețetei de până acum va fi sancționată de Comisia Europeană, această argumentație a vrut inițial să o folosească și ministrul agriculturii, Marian Jurecka, dar și-a schimbat opinia.

„Trebuie să verificăm dacă în cantitățile folosite în romul nostru această substanță este într-adevăr periculoasă pentru sănătate. Consider însă că oricum va trebui să ne concentrăm să vedem dacă nu o putem înlocui cu ceva mai sigur și mai bun” – a spus ministrul săptămâna trecută după întoarcerea de la Bruxelles. Este cât se poate de clar că printre ceilalți producători de rom tradițional din cartofi din Austria și Germania nu a găsit aliați care să fie dispuși împreună cu el să se opună interdicției UE.

Preocuparea Institutului European pentru Securitatea Alimentelor față de sănătatea consumatorilor cehi ai romului din cartofi a trezit în Cehia un nou val de isterie împotriva Bruxelles-ului. S-a alăturat acesteia și purtătorul de cuvânt al președintelui Milos Zeman, care, legat de posibilitatea pronunțării interdicției, a comparat Uniunea Europeană cu Germania nazistă, iar Cehia cu o țară ocupată. „Reichul a decis ca în protectorat să nu se bea Tuzemak (denumirea comercială a romului ceh). Și basta!” – a afirmat dur Ovcácek, care deseori exprimă opiniile președintelui Zeman pe FB. Declarația lui a fost preluată imediat de agenția Reuters.

Aceasta nu ese prima “șicană” din partea UE legată de romul ceh din catofi. Deja în anul 2003, producătorii cehi au fost nevoiți, chiar înainte de intrarea în Uniune, să schimbe denumirea băuturii în Tuzemak (prescurtarea de la Tuzemsky Rum – rom local), întrucât spre deosebire de romul autentic, el nu se produce din trestie de zahăr.

O mare supărare a provocat cehilor în anul 2014 nevoia de a schimba denumirea untului pentru prăjit, inventat ca substitut al untului adevărat. Bruxelles-ul a cerut ca denumirea să nu-i ducă în eroare pe clienți (untul pentru prăjit conținea numai 30% unt autentic), lucru pe care cehii l-au tratat ca fiind o “dictatură” a UE. La fel ca și reacția la recenta interzicere a fumatului în restaurante.

Grija UE pentru protejarea sănătății și a drepturilor consumatorilor este prezentată de către o mare parte a politicienilor cehi ca o dictatură a Bruxelles-ului. Nimeni nu este interest de explicarea argumentelor raționale și a motivelor restricțiilor introduce.

Rezultatul este, între altele, locul fruntaș al cehilor pe listele mondiale cu popoarele care trăiesc cel mai nesănătos. Așa reiese din portalul britanic Clinic Compare, care a comparat frecvența apariției obezității, a consumului de alcool și a țigărilor în 179 de țări.