Catalonia este in greva marti, de la FC Barcelona la Sagrada Familia, pentru a-si apara "drepturile" si pentru a denunta violentele comise de politie duminica, in marja referendumului interzis pentru autodeterminare, scrie AFP, care noteaza ca prapastia pare sa se adanceasca intre aceasta regiune si Madrid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe autostrada care duce spre Franta, AP7, doi tineri au instalat o masa pliabila si joaca sah: miscarea, sub sloganul "paralizati tara", a demarat cu blocarea a 47 de autostrazi si drumuri prin pichete de greva. Transportul public functiona la 40% din capacitate, arata Reuters.

General strike goes on: highways stopped by the people in #Cataloniapic.twitter.com/UuPWX1IKH8

¬ Help Catalonia (@CataloniaHelp2) October 3, 2017 >

Aceasta mare mobilizare intervine la doua zile dupa organizarea unui referendum de autodeterminare interzis in regiune si pe care statul a incercat sa-l impiedice prin interventii uneori brutale ale fortelor de ordine in birourile de vot.

Acest scrutin la care au participat numerosi catalani a deschis cea mai profunda criza politica traversata de Spania de la revenirea la democratie, in 1977.

Liderii Cataloniei, o regiune de marimea Belgiei unde traiesc 16% dintre cetatenii Spaniei, au anuntat ca vor sa declare unilateral independenta odata cu confirmarea victoriei pentru "Da", in conditiile in care rezultatele inca definitive indica un scor de 90% pentru autodeterminare.

Dar, dupa violentele de duminica, sindicatele, asociatiile si partidele care promoveaza independenta au convocat aceasta greva "politica".

Greva este prevazuta in portul Barcelona, in universitatile publice, in transporturi, la Muzeul de arta contemporana, in randul angajatilor de la Opera si chiar de la faimoasa Sagrada Familia. Statiile de metrou, de obicei foarte aglomerate, pareau parasite.

Corpul operei din Barcelona, cantand "Corul Sclavilor"

Nici echipele profesioniste nici cele de tineret ale Barca nu se vor antrena marti.

Pe fatada uneia dintre cladirile emblematice din Barcelona, Casa Batllo, era afisat acest mesaj: inchis "pentru a manifesta respingerea violentei exercitate duminica asupra Cataloniei, a culturii si identitatii sale".

In marea gara Sants, magazinele ramaneau deschise, cu exceptia celui al FC Barcelona.