Canfranc Estacion se afla ascunsa la poalele muntilor Pirinei, la granita dintre Spania si Franta si este probabil cea mai frumoasa statie de cale ferata din lume. Aceasta a fost deschisa in 1928 si a fost numita "Titanicul Muntilor", iar scopul pentru care a fost construita a fost incercarea de a stimula comertul si calatoriile dintre cei doi giganti europeni, insa a fost abandonata in 1970, potrivit The Telegraph.

Canfranc Estacion Foto: Wikipedia

Canfranc Estacion

Canfranc Estacion

Foto: Wikipedia

Cladirea principala Art Nouveau a statiei are o lungime de 240 de metri si este a doua cea mai mare constructie din Europa. De asemenea, aceasta are 365 de ferestre si 156 de usi. Atat regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, cat si presedintele Republicii Franceze Gaston Doumergue, au fost prezenti la deschiderea sa in 1928. Statia a ramas deschisa in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar serviciile destinate calatorilor au continuat, oferind un traseu de evadare catre Spania pentru mii de evrei si soldati aliati.

Canfranc Estacion

Canfranc Estacion

Foto: Wikipedia

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, statia a inceput sa se degradeze, iar in 1970 un tren a deraiat si a distrus un pod de pe partea franceza a lantului muntos. Astfel, autoritatile au ales sa nu mai refaca constructia. In prezent statia a devenit un loc vizitat de turisti, si desi s-a planuit acum zece ani transformarea acesteia intr-un hotel luxos, s-a renuntat la idee.