Secesionistii din cele doua provincii anglofone din Camerun au sarbatorit duminica declaratia de independenta fata de restul tarii, cu populatie majoritar francofona, scrie Agerpres, citand DPA. Manifestatii de protest reprimate de fortele de ordine s-au soldat cu cel putin sapte morti, potrivit AFP.

Liderul separatist Sisiku Ayuk Tabe a declarat: "Astazi, ne reafirmam autoritatea asupra mostenirii noastre si asupra teritoriului nostru. Hotararea noastra de a ne desparti de Camerun este ferma si speram sa ne conturam propriul mod de a proceda". Deocamdata, secesionistii nu au precizat cum vor sustine independenta fara o armata si o moneda proprie.

Guvernul camerunez a intensificat masurile de securitate, iar in provinciile separatiste se observa prezenta unor efective mari de politie.

Vorbitorii de engleza din Camerun, care considera ca sunt tratati ca niste cetateni de mana a doua si primesc mai putine fonduri guvernamentale, anuntasera ca vor proclama la 1 octombrie independenta asa-numitei "Ambazonia". Ei au ocupat duminica mai multe sectii de politie si au sfasiat drapelele cameruneze.

Guvernul de la Yaounde a comunicat ca orice declaratie de independenta este lipsita de temei legal, iar membri ai parlamentului au organizat duminica propriul mars pentru unitate in capitala.