Guvernul catalan a anuntat luni dimineata ca aproximativ 2,26 milioane de cetateni au votat duminica in cadrul referendumului pentru independenta Cataloniei, iar 90% dintre acestia (2,02 milioane) au votat in favoarea separarii de Spania, potrivit Reuters. Referendumul a fost marcat de violente dupa ce politistii spanioli au navalit duminica in sectiile de vot, confiscand urnele si buletinele de vot pentru a opri referendumul.

Participarea la referendum a fost de aproximativ 42,3% din totalul de 5,34 de milioane de alegatori din Catalonia.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a declarat, duminica seara, inainte de anuntarea rezultatelor, ca "In aceasta zi de speranta si suferinta, cetatenii Cataloniei si-au castigat dreptul de a avea un stat independent, sub forma unei republici" , el adaugand ca va trimite, in urmatoarele zile, Parlamentului Cataloniei, rezultatele inregistrate la referendumul de duminica, "pentru a actiona in conformitate cu rezultatele referendumului", potrivit Reuters.

La randul sau, premierul spaniol Mariano Rajoi declarase, duminica seara, ca regiunea Catalonia nu a reusit sa organizeze, duminica, referendumul pentru independenta.

Rajoi le-a multumit fortelor de ordine pentru faptul ca "au respectat legea si si-au facut treaba", dupa ce 761 de oameni au fost raniti intre ciocnirile dintre politie si participantii la votul pentru independenta Cataloniei.

Declaratiile lui Rajoi au venit, duminica seara, intr-un moment in care mii de protestatari au ocupat Plaza del Sol din Madrid si cer demisia premierului: "Pleaca, Rajoy. Noi suntem anti-fascisti!".