Jesus Lopez Rodriguez, un catalan de 51 de ani, de profesie administrator, a povestit pentru ziarul britanicGuardiancum a decurs interventia politiei in scoala Ramon Llull din Barcelona, unde era o sectie de vot.

Politia spaniola intervenind dur la o scoala din BarcelonaFoto: Captura Facebook

"Eram in strada de la 5 dimineata. Eram sute care asteptam sa votam in liniste. Urnele de vot au venit pe la 7.30. Pe la 8.00 am vazut sapte dube ale politiei nationale. Jumatate de ora mai tarziu, politia a venit imbracata in echipamentul anti-revolta, cu scuturi si casti.

Ne-au spus ca inalta curte catalana le-a ordonat sa ia urnele de vot si ca trebuie sa ne dispersam. Le-am spus 'Nu! Nu! Nu!'. Apoi circa 20 de politisti ne-au asaltat. A durat putin - circa doua minute - si noi am ramas impreuna.

L-am auzit pe ofiterul comandant ordonandu-le sa se retraga. Dar doar s-au oprit si au stat vreo 15 minute. Apoi opt sau noua dube au venit si au inchis strazile din jur. Am fost impinsi inainte-inapoi pana cand au inceput sa aresteze oameni. Au tras de oameni cu violenta. Am stat pe pozitii, dar au smuls oameni de acolo, lovindu-i si aruncandu-i la pamant ...

Au venit si mai multi politisti - poate 100, poate mai multi. Cand le-am spus ca nu pot intra in cladirea principala au sarit gardul si au intrat. S-au intors dupa 10 minute cu urnele de vot si au spart usile scolii cu topoarele. Au plecat cu urnele.

Era multa politie, dar am stat acolo incercand sa votam. Am cautat alte locuri in care sa votam si, cand ne-am intors, jumatate de ora mai tarziu, am vazut multa politie pe Gran Via. Apoi, pe la 10.25, au inceput sa traga cu gloante de cauciuc - cel putin 30 sau 40. Oamenii fugeau de acolo, infricosati si fara nicio aparare. Am alergat spre tragatori, dar sotia m-a tras inapoi.

Am fost acolo timp de multe ore in aceasta dimineata, dar nu am auzit nicio insulta la adresa politiei. Sunt cu adevarat furios pentru ce s-a intamplat, dar sper si ca oamenii din Europa si din lume vad ce se intampla in Catalonia".

Pe Facebook a fost postata o inregistrare cu o parte a incidentelor de langa scoala Ramon Llull, clipul adunand circa 430.000 de vizualizari: