Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a recucerit controlul, duminica, asupra unui oras simbolic din centrul Siriei, dupa o ofensiva surpriza impotriva fortelor regimului, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP si DPA, citate de Agerpres.

SiriaFoto: Agerpres

Jihadistii "au cucerit duminica in zori intregul oras Al-Qaryatayn, situat la sud-est de Homs, in desertul sirian", a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Al-Qaryatayn, aflat in apropiere de orasul antic Palmira, a fost mult timp un simbol al coexistentei intre musulmani si crestini in Siria. Inainte de inceperea conflictului, in oras traiau 30.000 de locuitori, dintre care 900 de crestini.

Statul Islamic, care a pierdut in ultimele luni o mare parte a teritoriilor cucerite in Siria si Irak, controleaza inca unele zone din centrul Siriei, mai ales in provincia Hama si in desertul Homs, unde regimul de la Damasc desfasoara ofensive.

Asaltul jihadistilor asupra Al-Qaryatayn a intervenit la 72 de ore dupa atacuri surpriza al SI impotriva fortelor regimului si a aliatilor acestuia, soldate cu cel putin 128 de morti, conform bilantului furnizat de OSDO.

Cele mai recente atacuri ale jihadistilor au coincis cu difuzarea de catre SI a unei inregistrari audio atribuite liderului sau, Abu Bakr al-Baghdadi, in care acesta isi chema luptatorii sa "reziste" si sa-si intensifice atacurile impotriva inamicilor.