La un an dupa ce un fenomen rar, supranumit "astm provocat de furtuna", s-a abatut asupra metropolei Melbourne provocand moartea a 9 persoane si spitalizarea altor cateva mii, autoritatile guvernamentale australiene au lansat, duminica, primul sistem din lume de alertare pentru a preintampina declansarea unor dezastre similare, informeaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.

Noua oameni au murit anul trecut din cauza astmului provocat de furtunaFoto: Captura YouTube

La 21 noiembrie anul trecut, ploile torentiale si vantul puternic au determinat cresterea concentratiei de particule fine de polen din atmosfera si imprastierea acestora in metropola australiana, eveniment in urma caruia noua bolnavi de astm si-au pierdut viata, iar starea de sanatate a altor mii de persoane a fost afectata.

Ca urmare, autoritatile guvernamentale au cheltuit peste 15 milioane de dolari australieni (12 milioane de dolari americani) pentru dezvoltarea unui sistem de avertizare pentru ca situatii similare sa nu mai aiba loc.

Duminica, ministrul Sanatatii din statul Victoria, Jill Hennessy, a sustinut ca noul sistem va informa din timp autoritatile cu privire la o astfel de amenintare. In opinia sa, "marea provocare" a astmului declansat de furtuna a fost reprezentanta de "amploarea si de severitatea" sa, dar si de lipsa unui sistem de previziune "care ne-ar permite sa intelegem ce urmeaza sa se intample".

Paul Holman, purtator de cuvant al Serviciului de ambulanta din Victoria, a declarat ca atat bolnavii de astm cat si autoritatile au fost luate pe nepregatite, iar sistemul - care preia informatii de la cinci noi centre pentru monitorizarea polenului - monitorizeaza concentratia de polen si conditiile meteorologice.

Datele de la sistemul de avertizare, care vor putea fi urmarite pe un site de internet si prin intermediul unei aplicatii pentru dispozitive mobile, vor putea alerta populatia cu privire la iminenta unor evenimente meteorologice cu potential devastator.

Conform autoritatilor, particulele de polen de secara au fost responsabile de evenimentul petrecut anul trecut. Cand acestea se umezesc, explodeaza si elibereaza in atmosfera mii de particule mai mici, cu potential mortal, ce pot ajunge cu usurinta in plamani si pot produce tulburari de respiratie.

Perioada cu cel mai mare risc de producere a unor astfel de evenimente este intre lunile octombrie si noiembrie, in sezonul de primavara din Australia.