Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a cerut sambata o mediere in conflictul cu Madridul, in ajunul unui referendum privind autodeterminarea in regiunea sa, referendum interzis de catre guvernul central spaniol, relateaza Agerpres citand AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie sa exprimam o vointa clara de a dispune de o mediere indiferent de scenariu, ca va fi `da` sau `nu`", a declarat Puigdemont, seful executivului catalan.

Fara sa adreseze mesajul sau unei institutii in special, el evoca indeosebi Uniunea Europeana.

"Cel care va accepta insarcinarea cu aceasta mediere stie ca va putea conta pe vointa partii catalane de a participa si de a dialoga... si, pornind din acel moment, ar fi logica o atitudine activa de urmarire si de interes din partea Uniunii Europene", a adaugat el.

Aproape 5,5 milioane de alegatori sunt asteptati duminica la urne pentru a se pronunta asupra independentei Cataloniei, intr-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal. In perioada care a precedat referendumul au avut loc manifestatii de sprijin fata de independenta Cataloniei, dar si mitinguri ale celor care se opun separarii.