Trezoreria americana a intarit vineri sanctiunile financiare vizand bancile ruse si companiile energetice din cauza implicarii Rusiei in Ucraina, relateaza AFP. Aceste masuri mai stricte, prevazute deja in sanctiunile initiale - potrivit Trezoreriei -, au ca scop sa faca mai dificil, pentru principalele institutii financiare ruse si companii petroliere si de gaze, sa obtina imprumuturi pe termen lung, scrie Agerpres.

Trezoreria a redus astfel scadenta obligatiunilor emise de aceste societati pe care persoanele fizice si institutiile americane le pot schimba.

Cu incepere de la 28 noiembrie, bancile ruse si alte institutii financiare inscrise pe lista neagra a sanctiunilor nu vor mai putea schimba obligatiuni decat cu o maturitate de 14 zile. Anterior, scadenta autorizata era de 30 de zile.

Pentru companiile petroliere si de gaze deja sanctionate, scadenta noii datorii autorizate a fost redusa de la 90 de zile la 60 de zile.

Aceasta initiativa loveste principalele banci din Rusia, ca Sberbank, Vnesheconombank, Eximbank of Russia si VTB Bank, precum si giganti din domeniul energiei, printre care Gazprom, Lukoil si Transneft.

Noua ordonanta a mai reiterat interdictia de a negocia noi emisiuni de capital (actiuni) emise de companii sanctionate.

De la introducerea acestor sanctiuni in 2014 privind emisiunile de titluri de creanta si de actiuni de catre autoritatile americane si europene, firmele ruse sunt tot mai limitate in accesul lor la imprumuturi in dolari si in euro.

Pentru a face fata situatiei, ele au fost nevoite sa imprumute aceste valute in scadente mai scurte ori au apelat la alte valute sau au mobilizat mai multe fonduri pe piata interna.

Sanctiunile au fost anuntate pentru prima data in 2014, dupa ce fortele militare ruse au anexat regiunea Crimeea de la Ucraina, declarand-o parte integranta a Rusiei.