Comisia Europeana va propune anul viitor noi reguli pentru taxarea sectorului online, astfel incat acesta sa se achite in mod corect de obligatiile sale fiscale, lucru care nu se intampla in prezent, a declarat vineri presedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, la finalul summitului european de la Tallinn dedicat agendei digitale a Uniunii Europene, statele membre avand insa opinii divergente in privinta unor asemenea reguli, transmite agentia Reuters.

Unele state ale UE unde sunt inregistrate numeroase companii ce activeaza in sectorul online, precum Irlanda si Luxemburg, sustin ca taxarea sporita a acestui domeniu le va afecta competitivitatea, in lipsa unor solutii globale.

Insa cei care atrag atentia asupra necesitatii revizuirii reglementarilor privind taxarea sectorului online subliniaza ca societati precum Google sau Facebook recurg la procedee financiare prin care isi transfera profiturile catre tari cu fiscalitate redusa, cum sunt cele doua mentionate, scrie Agerpres.

"Oamenii se plang ca nu exista un Google european, un Facebook european sau un LinkedIn european, dar parerea mea este ca daca doriti aceste lucruri in Europa si doriti ca acest gen de companii sa produca in Europa, nu o veti obtine prin taxe grele si reglementari excesive", a sustinut premierul irlandez Leo Varadkar. El a avertizat totodata ca se va opune oricarei incercari a Comisiei Europene de a elimina posibilitatea ca o tara membra sa poata bloca prin veto deciziile ce privesc acest sector.

In schimb, premierul italian Paolo Gentiloni a sustinut armonizarii taxarii respectivelor companii, el subliniind ca multi dintre "acesti giganti digitali care nu au fabrici sau zeci de mii de angajati, cum aveau gigantii din trecut", nici macar nu sunt europeni, dar obtin in Europa venituri imense pentru care platesc taxe foarte mici.

"Opinia noastra este ca in sectorul digital taxele trebuiesc platite acolo unde sunt datorate, fie ca este vorba despre online sau offline", a indicat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o conferinta de presa dupa summitul european desfasurat la Tallinn.

Prin urmare, el a anuntat ca executivul comunitar "va propune anul viitor noi reguli privind o taxare justa si efectiva care sa ofere siguranta legala si aceleasi reguli ale jocului pentru toti".

La randul sau, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a apreciat ca multinationalele din sectorul online trebuie "taxate pe valoarea creata in tarile noastre europene" si a sustinut demersul pe care executivul comunitar il are in vedere.

In declaratiile acordate presei dupa summit, cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru crearea unei piete digitale comune a UE pentru a nu mai depinde la acest capitol de "tarile terte".

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, in timp ce, de exemplu, companiile din sectorul constructiilor sunt taxate in medie la nivelul UE cu un procent de circa 23% din profit, in cazul societatilor din sectorul online acest procent ajunge la numai 10%.