Seful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel Peter Altmaier urmeaza sa devina ministrul interimar al Finantelor dupa ce Wolfgang Schaeuble paraseste postul, dezvaluie in editia de vineri ziarul german Sueddeutsche Zeitung, in contextul unor semnale potrivit carora negocierile in vederea formarii viitorului Guvern ar putea sa dureze pana dupa Craciun, relateaza News.ro.

Peter AltmaierFoto: Olaf Kosinsky / kosinsky.eu

Ziarul scrie, fara sa citeze vreo sursa, ca Merkel a decis ca Peter Altmaier sa preia postul de la Schaeuble, un conservator veteran care a fost de acord miercuri sa devina presedintele Parlamentului, deschizand astfel calea preluarii functiei de catre alt partid.

Altmaier urmeaza sa ii succeada lui Schaeuble, in varsta de 75 de ani, dupa ce acesta va fi nominalizat de conservatorii lui Merkel intr-o reuniune prevazuta pe 17 octombrie.

El ar urma sa-i lase postul unui nou ministru, care va fi propus de un nou partener de coalitie cu conservatorii si care va proveni cel mai probabil din cadrul partidului liberal (FDP).

Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori), care a obtinut o victorie slaba in alegerile parlamentare de duminica, incearca sa formeze o coalitie cu FDP si Verzii, dupa ce actualul partener de mare coalitie al lui Merkel - Partidul Social Democrat (SPD) - a anuntat ca va trece in opozitie.

Aproximativ 59% dintre germani sustin o asemenea coalitie tripartita, potrivit unui sondaj difuzat de ZDF. Insa aceasta coalitie - numita "Jamaica" intrucat culorile partidelor, negru, galben si verde, sunt aceleasi cu ale steagului Jamaicai - nu a mai avut loc vreodata la nivel national.

Cele trei partide au de surmontat puncte de vedere foarte diferite in legatura cu migratia, energia, impozitele si UE. Numerosi experti subliniaza ca in prezent ele se afla departe de a ajunge la formarea unei coalitii.

Negocierile sunt complicate si mai mult de o dezbatere intre CDU si Uniunea Crestin Sociala (CSU), formatiunea sa sora bavareza. CSU insista asupra unei limitari a migratiei, dupa ce a pierdut 11 puncte procentuale in alegerile de duminica. Merkel se opune introducerii unui plafon al migratiei.

Doar aproximativ unul din cinci germani (23%) sustin o continuare a "marii coalitii" care se afla la putere de patru ani.

Aproape doua treimi dintre cei chestionati sustin decizia SPD de a trece in opozitie la nivel national, dupa ce a inregistrat cel mai slab scor electoral postbelic.

Andrea Nahles, noua conducatoare a grupului parlamentar SPD, a declarat pentru ziarul Bild ca ea se asteapta ca CDU, FDP si Verzii sa lucreze impreuna la stabilirea programului coalitiei.

"Trebuie si o vor scoate la capat", a declarat ea, adaugand ca, "daca Merkel crede ca SPD reprezinta o optiune tactica de rezerva in caz de urgenta, se insala".

Altmaier afirma intr-un interviu public in editia de vineri de revista Focus ca negocierile in vederea formarii noii coalitii guvernamentale pot dura mai mult de patru ani, dar spera sa se ajunga la un acord pana la Craciun.

"Asta este ceea ce sper, insa hotaratoare este substanta, nu data", a declarat el pentru revista.

Discutii exploratorii urmeaza sa inceapa oficial in urma unor alegeri-cheie prevazute pe 15 octombrie in landul Saxonia Ingerioara (vest), unde la putere se afla SPD si Verzii.

Schaeuble urmeaza sa fie nominalizat candidatul CDU la functia de presedinte al Bundestagului in cadrul urmatoarei reuniuni a grupului parlamentar al formatiunii, pe 17 octombrie.

Plecarea sa va deschide calea preluarii acestui post-cheie de catre alt partid. In cazul in care se ajunge la formarea unei coalitii, FPD ar urma sa ceara postul de ministru al Finantelor, iar Verzii pe cel de ministru al Afacerilor Externe.