Rusia a primit o plata in avans de la Turcia pentru sistemul avansat de rachete sol-aer S-400, a anuntat un consilier de la Kremlin, Vladimir Kojin, pentru agentia TASS, preluata de Reuters.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

Acesta a precizat ca Turcia doreste sa primeasca acest sistem inainte de 2019.

"Problema este in discutie", a adaugat Kojin.

Achizitia acestui sistem de la Rusia a starnit nemultumire in cadrul NATO.

Pentagonul a lansat deja un semnal de alarma la sfarsitul lui iulie, afirmand fara menajamente ca "in general, e o idee buna pentru aliati sa cumpere material militar" compatibil cu sistemele de armament ale NATO.

Un sistem S-400 are mai multe statii radar, precum si rachete cu diverse raze de actiune si echipamente de mentenanta.

Semnarea acestui acord este cel mai recent eveniment care semnalizeaza incalzirea relatiilor dintre Moscova si Ankara, dupa o grava criza diplomatica provocata de distrugerea unui bombardier rusesc de catre Turcia, deasupra granitei siriene, in noiembrie 2015.

Turcia ramane un membru cheie al NATO, dar relatiile sale cu SUA s-au tensionat puternic in special in urma deciziei americanilor de a sustine militiile siriene kurde, considerate "teroriste" de catre Ankara, in lupta impotriva gruparii Stat Islamic.

Dar, chiar daca Moscova si Ankara s-au apropiat in special in dosarul sirian, cele doua tari mentin in continuare interese opuse in mai multe chestiuni, in special in privinta presedintelui sirian Bashar al-Assad sau tatarii din Crimeea.