Jiri Ovcacek, purtator de cuvant al presedintelui Cehiei, a comparat joi Uniunea Europeana cu Al Treilea Reich - Germania condusa de Adolf Hitler, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Ovcacek a condamnat reglementarile europene, mentionand cazul unei bauturi alcoolice din cartofi, produsa in Cehia, care nu poate fi denumita "rom", deoarece UE prevede ca romul este facut din trestie de zahar. Citand pe Facebook un articol de pe un site web ceh pe aceasta tema, purtatorul de cuvant al presedintelui Milos Zeman a adaugat comentariul:

"Imperiul a decis ca in protectorat nu se va mai putea bea tuzemak" ('romul' ceh - n. red.). Pentru cehi, termenul 'imperiu' se refera de multe ori la Reich-ul nazist, care a numit Cehia 'protectorat' in timpul celui de-al doilea razboi mondial, arata Reuters.

Solicitat sa se explice, Ovcacek a declarat ca exprimarea sa este justificata deoarece 'arata insensibilitatea absoluta a Comisiei Europene'.

Presedintele Zeman se prezinta ca pro-european si adept al unei Uniuni Europene federale, dar a adoptat uneori puncte de vedere pro-ruse si impotriva imigratiei si a consolidat relatiile cu China, spre deosebire de predecesorul sau, Vaclav Havel, cunoscut ca pro-occidental si aparator al drepturilor omului. Purtatorul sau de cuvant, Jiri Ovcacek, a mai provocat controverse la Praga si in trecut, prin iesiri impotriva premierului Bohuslav Sobotka, a unor ministri si a presei.